Julian Plas

Afbeelding
ervaringsverhaal-julian-plas.jpg
“Om het verschil tussen mbo en hbo te overbruggen, kon ik alvast aan de slag op NHL Stenden”
Julian Plas
student Werktuigbouwkunde

Na de mbo-opleiding Allround Operationeel Technicus ging Julian Plas (22) verder met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Om de overstap in goede banen te leiden, kon hij in plaats van zijn mbo-afstudeerstage alvast meedraaien op NHL Stenden Hogeschool.

“Tijdens de stages van mijn mbo-opleiding kwam ik erachter dat ik dat werk niet mijn hele leven wilde doen. Ik stond vaak in fabrieken en bestuurde machines, maar ik wilde meer dan dat. De opleiding Werktuigbouwkunde sloot aan bij mijn vorige opleiding; zo gooide ik niet alles weg wat ik de afgelopen vier jaar geleerd had. Om het verschil tussen mbo en hbo te overbruggen, kon ik in plaats van mijn afstudeerstage alvast aan de slag op NHL Stenden: vijf dagen per week liep ik mee met andere studenten, en ik leerde alvast vakken als wiskunde en schriftelijke communicatie, om mijn niveau op te halen. Ideaal, want daardoor hield ik in het eerste jaar van de hbo-opleiding wat meer tijd over. De exacte vakken zijn nog steeds best moeilijk, maar ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan en kan de stof beter toepassen. Daar moest ik wel wat voor doen: in het eerste jaar heb ik er veel tijd in gestopt om alles te leren, maar het gaat hartstikke goed.”

“Als je de opleiding hebt afgerond, ben je een mechanical engineer”

De kennis uit boeken toepassen

“Bij deze opleiding ga je veel in de praktijk aan de slag, bijvoorbeeld met spuitgieten. Daar had ik in de boeken weleens over gelezen, maar dan heb je nog geen idee hoe het in het echt gaat. Met het project ‘Polymer engineering’ mochten we het zelf doen. Daarvoor gingen we naar een extern bedrijf, waar ze lieten zien hoe zij dat doen en ons hielpen om het ook zelf te proberen. Samen met mijn groepsgenoten ontwierp ik zelf een matrijs in het tekenprogramma Siemens NX, een 3D-omgeving waarin je in eerste instantie een model ontwerpt. Als het model aan je eisen voldoet, ga je vervolgens een CNC-programma schrijven. Dit wordt visueel weergegeven, dus je weet precies wat je aan het doen bent. Uiteindelijk kwam daar een matrijs uit die we bij het bedrijf lieten maken en nu bij onze school gebruiken. Dit was een mooi vervolg op vakken die we in de opleiding tegenkwamen, waaronder technisch tekenen. Het was interessant om wat in de boeken staat ook echt toe te passen.”

“Interessant om wat in de boeken staat ook echt toe te passen”

Breed vak

“Als je de opleiding hebt afgerond, ben je een mechanical engineer. Dat is best een breed vak: je kunt onder andere werkvoorbereider worden, 3D-ontwerper van producten of processen, projectmanager of hoofd van een technische dienst. Mij lijkt het leuk om projectmatig werk te doen. Je gaat dan van bedrijf naar bedrijf, waar je bijvoorbeeld wordt ingehuurd om iets te innoveren. Ik denk er ook over om hierna nog verder te studeren, aan de universiteit. Zo pak ik wat mee van alles wat ik interessant vind.”