Karin van der Borght

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“We overleggen met bedrijven: waar is behoefte aan?”
Karin van der Borght
docent Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

Karin van der Borght is docent Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) in Leeuwarden. Nadat ze jarenlang onderzoek deed aan universiteiten ging ze als docent verder, omdat ze ook anderen wil inspireren.

“Het uitdagende van dit vakgebied is dat het snel ontwikkelt. Toen ik als onderzoeker werkte, keek ik bijvoorbeeld naar neurogenese: de vorming van nieuwe hersencellen. Er werd altijd gedacht dat hersencellen nooit meer worden vervangen als ze sterven, maar toen bleken er stamcellen in hersenen te zitten waar nieuwe cellen uit kunnen ontstaan. Zo’n ontdekking wordt dan natuurlijk een hot item dat veel onderzoek nodig heeft.”

“BML is een echte laboratoriumopleiding, waarbij je wordt opgeleid tot analist”

Inspelen op ontwikkelingen

“Als opleiding spelen we in op belangrijke veranderingen. Een voorbeeld is dat we tot een aantal jaar geleden als afstudeerrichting diagnostiek hadden. Daar kwam alleen steeds minder vraag naar; dat werk wordt steeds meer overgenomen door robots. Als hogeschool staan we in nauw contact met het werkveld, dus we overlegden met bedrijven: waar is nu meer behoefte aan? Daar kwam de major Biological Data Science uit als nieuwe studierichting. Door alle automatisering verzamel je steeds meer grote hoeveelheden data. Tien jaar geleden was het analyseren van DNA bijvoorbeeld nog een grote klus, nu is dat relatief makkelijk. Als je dat op grote schaal doet, krijg je ook veel data en heb je specialisten nodig die hier relevante informatie uit kunnen halen. Stel, er is een coronavirusmutatie. Door monsters die van besmette personen zijn afgenomen, kun je het genetisch materiaal van het virus analyseren. Zo krijg je inzicht in de mutatiesnelheid van het virus, wat van belang is om het besmettingsrisico in te schatten of een vaccin te ontwerpen.”

“Tijdens de opleiding bootsen we zoveel mogelijk echte situaties na”

Oefenen met kankercellen

“BML is een echte laboratoriumopleiding, waarbij je wordt opgeleid tot analist. Je kunt werken op allerlei vlakken: van fundamentele biologie – het begrijpen van processen in cellen – tot heel toegepast werk, zoals in een ziekenhuis patiëntmaterialen vergelijken met die van gezonde vrijwilligers. Ook gaan veel studenten bij een universiteit werken als onderzoeksanalist. Daarvoor moet je met een kritische blik experimenten kunnen opzetten. Tijdens de opleiding bootsen we daarom zoveel mogelijk echte situaties na. Voor het vak celbiologie werk je bijvoorbeeld met echte kankercellen. Zulke cellen delen heel snel, en jij bedenkt dan een plan om die celgroei te remmen en probeert het vervolgens uit in het laboratorium.”

“Docenten komen zelf uit het werkveld, dus weten wat relevant is”

BML in Leeuwarden

“De opleiding BML in Leeuwarden is een samenwerking met het Van Hall Larenstein en wordt ook op die locatie gegeven. Er is veel overlap met biotechnologie, dus als je vooral affiniteit hebt met biologie, dan is Leeuwarden de plek voor jou. Als je meer met de chemiekant hebt of het nog niet zo goed weet, kun je er ook voor kiezen BML in Emmen te volgen, daar volg je het eerste jaar samen met Chemie, waarna je de keuze maakt voor een bepaalde richting.”