Natalie Shaw

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Creatief lesgeven staat bij ITEps voorop”
Natalie Shaw
docent Internationale Pabo (ITEps)

Natalie Shaw, docent Internationale Pabo (ITEps), gunt iedereen de beste scholing. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring in het lesgeven op internationale scholen in Duitsland, Engeland, China, Cambodja en werkervaring in Thailand en India. En dat wat ze daar leerde, deelt ze met haar huidige studenten.

De school als veilige thuishaven

“Ik zorg er graag voor dat kinderen zich thuis voelen op school. Ze zijn er tenslotte van 8 tot 5 en dat is een enorm deel van de dag. Daarom vind ik het ook belangrijk dat ze zich er echt thuis voelen, alsof ook de school een beetje van hen is. Ik wil dat wij als docenten er over na denken over hoe we dit kunnen creëren. We moeten natuurlijk een beetje autoriteit houden, we zijn niet helemaal gelijk, maar een soort democratische samenleving in een klas werkt heel prettig. Sommige docenten versieren het klaslokaal bijvoorbeeld al helemaal voor de start van het nieuwe jaar. Leuk, maar dat betekent dat de kinderen er geen eigen draai meer aan kunnen geven. Als ze met al hun eigen persoonlijkheden de klas kunnen versieren, dan wordt het ook echt hún klas. Ik denk dat dit het verschil maakt.”

Emotionele lessen

“In Meppel sta ik bekend om mijn lessen over rouwverwerking bij kinderen. De dood is een onderwerp waar kinderen zelden over leren, maar waar iedereen vroeg of laat allemaal mee te maken krijgt. De workshop is heel intens en emotioneel om te geven, maar ook heel leuk. We lachen, huilen en dat heeft ook effect op de ITEps studenten, wat volgens mij heel waardevol is. Het is een manier van lesgeven waarbij ze niet wegkijken van moeilijke onderwerpen en meer leren. Ik woonde zelf een tijdje in het minder rijke Liverpool en gaf daar ook les. Ik had leerlingen in de klas die met honger naar school kwamen en daar de eerste maaltijd van de dag kregen. Maar ook leerlingen die in een Mercedes of Porsche naar school werden gebracht. Ik wil kinderen leren dat er meer is in de wereld dan je dichtbij ziet, en dat ze worden gehoord. Ik leer mijn studenten dat ze een zorgzaam, betrokken en begripvol rolmodel moeten zijn. Als zij dat als toekomstig docenten dat zijn, dan zijn de kinderen op de internationale scholen eerder geneigd dit gedrag over te nemen Het is heel belangrijk om dit werk vanuit je hart te doen want kinderen merken het als dat niet zo is.”

Creatief lesgeven

“Bij ITEps draait alles om creatief lesgeven. De studenten moeten bijvoorbeeld een portfolio maken en elkaar feedback geven. Wat is een goed portfolio, een slechte, hoe ziet dat er uit? Ik heb een aantal voorbeelden van goede en slechte gemaakt met veelvoorkomende fouten. De studenten moeten uitzoeken wat een goed portfolio is. Door de fouten niet alleen te zien maar ook te begrijpen waaróm ze fout zijn, kunnen ze zelf een beter portfolio maken en elkaar goede feedback geven.”

“Een ander mooi voorbeeld van creativiteit vond ik het moment waarop de studenten moesten leren over Piaget en Vygotsky. Een theateroefening waarbij ze alles moesten leren over de prestaties en successen in het onderwijs. Ik had natuurlijk ook kunnen vragen om informatie over deze mensen, maar daar leren ze veel minder van. Bovendien vroeg ik willekeurig een aantal mensen om de speech ook voor te dragen, waardoor iedereen hem had gemaakt.”

“De sfeer van ITEps vind ik erg warm en open. Ik denk dat elke student zichzelf kan zijn en wordt opgeleid om sociaal bewust te zijn. Hier op de campus zien we dat ook terug, gebeuren de meest willekeurige leuke dingen. Zo waren er met Pasen studenten die paaseieren verstopten in Meppel zodat mensen ze konden zoeken. Het is een fijne school om les te geven en te leren.”