Sietse Vlietstra

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ontwikkelen in robotica: een investering in de toekomst”
Sietse Vlietstra
docent Ad Industriële Automatisering en Robotica

Sietse Vlietstra is docent bij de nieuwe Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica. Hij houdt zich vooral bezig met het vak Robotica. Waarom is het zo nodig je hierin te ontwikkelen?

“In Nederland hebben we een groot deel van onze welvaart te danken aan ons concurrerende industriële bedrijfsleven. Maar door dat hogere welvaartsniveau zijn wij qua lonen te duur om wereldwijd te kunnen concurreren op basis van lage loonkosten. Willen wij in de Nederlandse industrie concurreren met de rest van de wereld, dan moeten we het hebben van dingen heel slim en innovatief doen. We zijn daar al heel lang goed mee bezig, maar zullen hierin telkens voorop moeten blijven lopen. Zo komen er door nieuwe technologische ontwikkelingen, die ook wel ‘Industrie 4.0’ worden genoemd, robotica-oplossingen beschikbaar die slimmer, goedkoper en gemakkelijker inzetbaar zijn. Landelijk gezien worden bedrijven ook door de overheid gestimuleerd om meer robots toe te passen in allerlei processen, om zo de concurrentiekracht van de industrie te behouden en te versterken.

Maar willen we die toenemende hoeveelheid robots operationeel houden en optimaal inzetten, dan moeten er ook voldoende mensen zijn die ermee kunnen werken en er alles uit kunnen halen. Mensen moeten daarbij steeds meer leren samenwerken met de robots, het wordt een uitdagende interactie tussen mens en machines. Vanuit het bedrijfsleven is er grote vraag naar werknemers die dat kunnen, maar het aanbod is nog minimaal. Dit onderstreept het belang van deze opleiding.”

“Het is een uitdagende interactie tussen mens en machines”

Robots programmeren

“Denk aan een bedrijf als Philips: vroeger werden hun scheerapparaten op de assemblageafdeling met vele handen in elkaar gezet, maar nu hebben robots dat hele assemblageproces overgenomen. Dat is efficiënt, maar ook kwetsbaar, want scheerapparaten veranderen voortdurend van vorm. Alle productielijnen moeten bijna jaarlijks omgebouwd worden naar een nieuw type, en dan moet je de robots telkens opnieuw programmeren en instellen. Zo’n bedrijf loopt ertegen aan dat er te weinig mensen zijn die dat kunnen. Als je dus als werknemer op een hoger niveau leert omgaan met robots, ben je ook direct interessanter voor dit soort bedrijven. Je bedient de robots dan niet meer alleen, maar weet ze ook beter in te zetten.”

“Je bedient de robots niet meer alleen, maar weet ze ook beter in te zetten”

Voortdurende ontdekkingstocht

“Dit gebeurt overigens niet alleen met robots, want de technologische ontwikkelingen die vallen onder ‘Industrie 4.0’ zijn veel breder. Productieprocessen worden steeds intelligenter doordat alle machines met elkaar gaan communiceren via internet en worden voorzien van slimme algoritmes, ook wel kunstmatige intelligentie of AI genoemd. De vraag bij elk industrieel bedrijf is hoe je voortdurend deze innovatieve technieken succesvol kunt inzetten in je eigen bedrijf of keten. Vanuit mijn eigen werk als innovatieadviseur weet ik hoeveel impact automatisering en robotisering kunnen hebben in het bedrijfsleven. Een sleutelrol daarin is weggelegd voor de medewerkers die innovatief, nieuwsgierig en up-to-date willen en kunnen blijven. Dit geldt dus ook voor robotica. Het is een voortdurende ontdekkingstocht met nieuwe mogelijkheden. Je daarin blijven ontwikkelen, is een waardevolle investering in je toekomst.”

“Robotica is een voortdurende ontdekkingstocht”