Bedrijven leren vastgeroeste patronen los te laten

Onderzoek doen; het klinkt voor veel mensen als een ‘ver-van-je-bedshow’. Maar niets is minder waar. In deze rubriek geven onderzoekers van kennisinstellingen in Friesland een kijkje achter de schermen en nemen je mee in hun wereld. Dit is aflevering zeven van een wekelijkse serie.

Vraag een student wat er nodig is om een succesvol bedrijf te runnen en je krijgt niet langer antwoorden als ‘een goede cashflow’, ‘grote winstmarges’ of ‘hoge bonussen'. ,,Studenten beantwoorden deze vraag met ‘groen’ en ‘sociaal’; een antwoord dat je tien jaar geleden nooit zou hebben gekregen’’, zegt Jacqueline Rietveld, lector OndernemenNu aan NHL Stenden Hogeschool. ,,De nieuwe generatie verlegt de focus van persoonlijk gewin naar meedoen voor iedereen. Een inclusieve samenleving is niet langer een fata morgana.’’

Je ziet dat HRM’ers moeite hebben om vacatures in te vullen.

Een inclusieve samenleving is simpel gezegd een samenleving waarin iedereen mee kan doen, ongeacht beperking. ,,Dat vraagt van ondernemers een andere manier van denken”, weet Rietveld. ,,En specifiek van de HRM’ers van de toekomst. Zij zijn per slot van rekening de motor achter deze nieuwe manier van denken.” HRM staat voor human resource management: het begeleiden van de loopbaan van werknemers en bij een organisatie kijken naar werving, selectie en beoordeling van personeel.

Een Wajong’er in dienst nemen, participatiebanen mogelijk maken of bewust kiezen voor een 50+’er. Het zijn stuk voor stuk manieren om een inclusieve samenleving te creëren. ,,Toch kiezen veel ondernemers nog altijd voor de bekende weg”, merkt de lector. ,,Het probleem is echter dat het aanbod van beschikbare werknemers steeds schaarser wordt. Je ziet dat HRM’ers moeite hebben om vacatures in te vullen. Kortom; er moet anders nagedacht worden over de ideale kandidaat. Waarom geen vrouwelijke chauffeuse op je vrachtwagen?”

'Wij bieden jou'

Daarmee doelt Rietveld op de vastgeroeste denkpatronen die nog op veel personeelsafdelingen leven. ,,Een vrachtwagenchauffeur is standaard een man. Terwijl we steeds meer vrouwen achter het stuur zien. Maar in een vacaturetekst kom je die nooit tegen.” Vandaar dat studenten van de opleidingen HRM en Bedrijfskunde ondernemers ondersteunen bij het nieuwe denken. Rietveld: ,,Het gaat niet meer om ‘wij eisen’, maar ‘wij bieden jou’. Millennials – de generatie geboren tussen 1980 en 2000 – willen graag flexibele werktijden, uitgedaagd worden en samenwerken. Dat moet je als bedrijf minimaal kunnen bieden.”

Passie

Ook goede employer branding is vandaag de dag essentieel, weet de lector. ,,Dat zorgt ervoor dat je als werkgever aantrekkelijk bent voor nieuwe werknemers”, legt Rietveld uit. ,,Het gaat om wat je uitstraalt. Passie bijvoorbeeld, dat staat vrijwel nooit in een functieprofiel, terwijl dat jonge mensen juist aanspreekt. Maar ook de vrijheid om je eigen invulling te geven aan je werkplek. Heel simpel: laat chauffeurs hun eigen cabine inrichten. Het is per slot van rekening hun woonkamer.”

In de praktijk vergt deze nieuwe manier van denken nog de nodige tijd, benadrukt Rietveld. ,,Wij drukken onze studenten op het hart dat je als HRM’er meer doet dan de administratie en functioneringsgesprekken. Je moet een cultuur creëren, waarin mensen zich veilig voelen en zichzelf kunnen en mogen zijn. Dit is dé uitgelezen kans om iedereen erbij te halen.”

Jacqueline Rietveld is lector OndernemenNu aan NHL Stenden Hogeschool. Eerder was ze werkzaam als testpsycholoog bij loopbaanadviesbureaus in Amsterdam en Hoorn.

Meer nieuws