Kies alleen voor digitaal onderwijs als het écht meerwaarde heeft

Afbeelding
Age

Twee jaar nadat de coronapandemie alle docenten het digitale tijdperk in slingerde, wordt er nog maar weinig online les gegeven. "Logisch", vindt Age Wesselius. Hij is docent/trainer bij de opleiding tot leraar basisonderwijs en het ECNO van NHL Stenden. Vorig jaar won Age de SURF Onderwijsaward 2022. "Mijn advies? Kies alleen voor digitaal onderwijs als het écht meerwaarde heeft." Hoe je dat doet? Age geeft 5 tips.  

1. Gebruik interactieve tools 

Age: "Als er één ding is dat we de afgelopen twee jaar hebben leren waarderen dan is het wel de kracht van fysiek lesgeven. Elkaar ontmoeten, interactie, kennis delen; het is allemaal essentieel in een goed leerproces. Wil je een les online geven? Kies dan voor tools waarin kernwaarden als creativiteit en interactie centraal staan. Denk aan Mentimeter, Nearpod of Gather Town. Allemaal virtuele omgevingen waarin leerlingen in kleine groepjes aan de slag kunnen en hun ideeën vervolgens met de groep delen." 

2. Houd de vaart erin 

Age: "Bereid je een online les voor? Dan zijn er twee gouden regels die je moet kennen. Als eerste: besteed maximaal 10 minuten van je les aan je mondelinge uitleg en zorg voor genoeg interactiemomenten. Beter nog: maak een kort instructiefilmpje in plaats van een heel verhaal te vertellen. Ten tweede: houd het tempo hoog en organiseer korte pauzes. Het tempo van een digitale les ligt vele malen hoger dan die van een fysieke les in een lokaal. Kijken naar een scherm kost bovendien meer energie. Door het tempo hoog te houden, afgewisseld met pauzemomenten, voorkom je dat studenten afgeleid raken."  

3. Vergroot je digitale geletterdheid 

Age: "Ondanks dat de coronapandemie een boost heeft gegeven aan digitale vaardigheden, is er nog steeds een groot verschil in digitale vaardigheden tussen leerkrachten onderling. Wil jij aan je digitale geletterdheid werken? Je bent van harte welkom bij NHL Stenden. Op basis van jouw kennis, wensen en behoeften stellen we een op maat gemaakte module samen. Om te werken aan digitale vaardigheden of digitale geletterdheid, gebruiken we trainingen en micro-credentialing. Micro-credentialing kun je zien als ‘digitale certificaten’ om je kennis en vaardigheden te laten valideren. Hiermee maak je jouw expertise zichtbaar bijvoorbeeld in een portfolio." 

4. Kom langs in ons Challenge Lab 

Age: "Wil jij zelf de proef op de som nemen en nieuwe gadgets en tools uittesten? Of zoek je juist inspiratie en nieuwe ideeën? Kom naar ons Challenge Lab in Groningen. Hier vind je kasten vol met robotjes, VR-brillen, 3D pennen, green screens en elektronica bouwpakketten. We stimuleren je om deze spullen vooral ook mee te nemen het lokaal in. Een programmeerbaar robotje bijvoorbeeld staat garant voor een prikkelende les, waarin leerlingen op speelse wijze in contact komen met ict. Die nieuwsgierigheid kun je wat mij betreft niet vroeg genoeg ontwikkelen." 

Afbeelding
Challenge lab

5. Omarm hybride onderwijs 

Age: "Naast lesgeven zijn er best veel andere onderwijstaken die je prima digitaal kunt doen. Een voortgangsgesprekje als mentor met een leerling of ouders bijvoorbeeld. Maar er zijn ook onderwerpen die je beter face to face kunt bespreken, zoals een projectoverleg of feedback op een scriptie. Zo ontstaat er hybride onderwijs, waarbij je leerlingen zowel fysiek als online spreekt. De perfecte manier om het beste van beide onderwijswerelden te combineren." 

Zelf een kijkje nemen in het Challenge Lab in Groningen? Dat kan! Neem contact op met Age Wesselius via age.wesselius@nhlstenden.com

SURF Onderwijsaward 2022

Voor zijn lef en innovatievermogen ontving Age onlangs de SURF Onderwijsaward 2022. De jury was enthousiast over Age’s eigentijdse aanpak. ‘Ict-vaardigheden goed aanleren is complex, maar Age heeft daar een heldere visie op en brengt die in de praktijk’ stond er in het juryrapport te lezen. "Een mooi compliment", glundert hij. "En een stimulans om het net iets anders dan anders te blijven doen en nieuwe mogelijkheden te blijven onderzoeken."