De maritieme sector is een belangrijke en groeiende pijler van de Nederlandse economie die voor een grote verduurzamingsopgave staat. Er is een toenemende behoefte aan goed opgeleide mensen in heel veel verschillende beroepen. Echter, de instroom van studenten in het maritieme en maritiem technische onderwijs (mbo en hbo) daalt al een aantal jaar op rij.
Beleef maritiem
Ieder jaar vinden vier grote studiekeuzebeurzen plaats waar ongeveer 55.000 scholieren in de laatste fase van de middelbare school zich oriënteren op vervolgonderwijs. Onder de noemer 'leren werken op en met water' worden aankomende studenten en hun ouders geïnformeerd over maritieme vervolgopleidingen en de werkzaamheden in de maritieme sector. Het beleven staat hierbij centraal.
Quentin van Emmerik (coördinator van de onderwijsbeurzen voor de maritieme sector): “Het werken in de maritieme sector speelt zich veelal af buiten het zichtveld, daarom brengen we de maritieme beleving naar de beurzen toe.” In de stand worden diverse doe-activiteiten aangeboden en studenten en starters delen hun eigen verhaal. De onderwijsbeurzen worden gehouden op:
- Onderwijsbeurs Zuid - Koningshof Veldhoven op 29 & 30 september 2023
- Onderwijsbeurs Noordoost - IJsselhallen Zwolle op 6 & 7 oktober 2023
- Studiekeuzebeurs Midden - Jaarbeurs Utrecht op 24 & 25 november 2023
- Studiekeuzebeurs West - Ahoy Rotterdam op 8 & 9 december 2023
Samenwerking
Tijdens de onderwijsbeurzen in 2022 vertegenwoordigden zeven sectoren de maritieme sector. De samenwerking tussen, (zeevaart, visserij, waterbouw, binnenvaart, maritieme techniek, loodswezen en waterrecreatie) met het voltallige maritieme en maritiem technische (v)mbo, hbo en wo onderwijs samen, gaat ook dit jaar in een gezamenlijke stand plaatsvinden.
Nederland Maritiem Land (NML) ondersteunt en onderstreept de noodzaak van de samenwerking door alle informatie over de maritieme sector en daarbij behorende opleidingen te verzamelen op hun website www.maritimebyholland.nl.