Docent van het Jaar – Katja Hoekstra

dinsdag 09 juli 2019

Katja (29 jaar) werkt als docent Engels en Interculturele communicatie voor de academie Communicatie & Creative Business.

Lecturer of the Year 2019

Wat is het geheim van Katja Hoekstra, Docent van het Jaar?

“Toen ik hoorde dat ik door studenten genomineerd was als Docent van het Jaar, was ik enorm blij en positief verrast. Wat een eer!” Katja (29 jaar) werkt als docent Engels en Interculturele communicatie voor de academie Communicatie & Creative Business. “Dat studenten mij genomineerd hebben, is iets waar ik erg trots op ben. En het dan ook nog eens winnen… dat is echt de kers op de taart! Wat mijn geheim is? Eerlijk gezegd zou ik dat niet weten.”

“Wel vind ik het als docent belangrijk dat ik achter mijn eigen werk sta en dat ik het oprecht leuk vind. Ik probeer mezelf uit te dagen door te blijven leren, maar ook door mij aan het begin van elke bijeenkomst af te vragen welke verwachtingen of leervragen studenten hebben, om vervolgens de leeruitkomsten te bespreken. Wat heeft de student er nu aan in zijn of haar leven en in de toekomst in hun loopbaan? Waarom is het belangrijk? En welke uitdagingen liggen er? Hierin vind ik persoonlijk contact, wederzijds respect en samenwerken erg belangrijk. In mijn optiek zijn studenten en docenten gezamenlijk verantwoordelijk voor het geboekte resultaat van de bijeenkomst.”

Waarom denk je dat studenten jou hebben genomineerd en gekozen?

“Studenten hebben in het verleden aan mij teruggegeven dat ze het prettig vinden dat ik gemakkelijk benaderbaar ben en relatief snel reageer op mails. Ook leg ik de lat hoog voor mezelf en voor de studenten. Ik heb begrepen dat ik ben genomineerd omdat ik mijn verwachting uitspreek en probeer goed persoonlijk contact te ontwikkelen en te behouden. Hierin ga ik conflicten niet uit de weg, ze horen bij het leerproces van ons allemaal.”

Wat maakt jouw werk leuk?

“Bovenal de zichtbare ontwikkeling bij studenten die na vallen en opstaan, zelfverzekerd een presentatie geven of bijvoorbeeld een geweldig reflectieverslag schrijven. Wat mijn werk verder erg leuk maakt, is de variatie van taken en verantwoordelijkheden en het vertrouwen vanuit het management om nieuwe zaken te ontwikkelen en implementeren. Maar ook de samenwerking met verschillende collega’s werkzaam voor verschillende opleidingen.”

Verbinding, vindingrijk en ondernemend zijn de kernwaarden van NHL Stenden. Wat betekenen deze waarden voor jou en spelen ze een rol in jouw werk?

“Ja! Een grote, centrale rol in al mijn werkzaamheden. Verbinding vind ik ontzettend belangrijk, niet alleen onderling, met elkaar maar ook met de omgeving, de praktijk en de hele wereld. Ik ben ervan overtuigd; Together each achieves more. Ook vindingrijkheid, problemen aanvaarden als uitdagingen en deze op verschillende wijze aangaan en jezelf tegenkomen, is leerzaam. Van jongs af aan ben ik altijd ondernemend geweest, op zoek naar avontuur en kansen. Ik stimuleer en motiveer anderen ook dit te doen omdat het mij persoonlijk veel heeft gebracht. En natuurlijk kom ik mezelf vaak tegen, vaak zelfs! Dan vraag ik me af hoe ik het ooit in mijn hoofd heb kunnen halen een bepaalde taak of verantwoordelijkheid aan te gaan. Maar achteraf ben ik blij of opgelucht hoe de ervaring me sterker heeft gemaakt.”

Over Katja

“Ik heb de lerarenopleiding Engels afgerond en ben afgestudeerd aan de opleiding Master Pedagogiek. Bij de opleidingen Communicatie en Creative Business geef ik vakken gerelateerd aan de Engelse taal, interculturele communicatie, global citizenship en diversity competence. Daarbij ben ik coördinator Exchange voor de studenten die een minor in het buitenland willen volgen in hun derde jaar.”