Gerecyclede funderingen voor tiny houses

Afbeelding
Gerecyclede funderingen voor tiny houses

Student werktuigbouwkunde Lucas Bakker ontwierp een fundering voor tiny houses van gerecycled plastic. Dit deed hij voor zijn afstudeerproject bij het lectoraat Circular Plastic en voor het bedrijf Habi-nex.

‘Mijn opdracht was om een fundering voor een tiny house te ontwerpen gemaakt van verpakkingskunststoffen’, vertelt Lucas Bakker, student werktuigbouwkunde bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. ‘De fundering moet een goede langdurige belastbaarheid hebben en voldoen aan de regelgeving. Naast de kosten en het gewicht van de fundering, keek ik ook naar duurzaamheid, die ik beoordeelde met een life cycle assessment (LCA).’ Lucas Bakker begon zijn afstudeeronderzoek bij het lectoraat Circular Plastics in het Circular Design Lab in Leeuwarden, maar ging daar later vanuit huis mee door.

Toch heeft hij met eigen middelen en ondersteuning vanuit de school een schaalmodel kunnen maken van zijn ontwerp. ‘Vergeleken met de nu gebruikte schroeffundering is de fundering die ik heb ontworpen 20% goedkoper en 18% duurzamer volgens de LCA-software Ecolizer, maar wel wat zwaarder’, legt hij uit. ‘De benodigde productietechniek bleek een belangrijke overweging in het ontwerp. Spuitgieten bleek al snel uitgesloten vanwege de hoge kosten voor de matrijs. Daarom besloot ik te ontwerpen met kooponderdelen: balken, planken en platen van gerecycled kunststof. Wel waren daardoor bevestigingsmiddelen van roestvrijstaal nodig, maar door het ontwerp is de milieu impact hiervan minimaal gehouden.’  

Meer weten?

Neem contact op

Afbeelding
Vincent Voet
Afbeelding
vincent.voet@nhlstenden.com