Het boeiende van praktijkonderzoek is volgens lector dr. Jan Berenst om de thematiek van taalgebruik & leren samen met leerkrachten onderzoekbaar te maken. En dan op een manier die ook voor hen relevante antwoorden oplevert op vragen met betrekking tot optimale vormen van (taal)onderwijs.

“Ik studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte enkele jaren als docent op verschillende scholen. Later werd ik onderzoeker en docent aan bij de RuG-opleidingen Nederlands en Communicatie- en Informatiewetenschappen. Daar gaf ik colleges, deed ik onderzoek en publiceerde ik op het gebied van gespreksanalyse, taalgebruiksonderzoek en taal- en geletterdheidsontwikkeling. Ik ben gepromoveerd op Relationeel Taalgebruik. Daarnaast was ik nauw betrokken bij praktijkgericht onderzoek op het gebied van vernieuwingen in het taalonderwijs en bij de ontwikkeling van leermiddelen.” 

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op via e-mail.


E: j.berenst@nhl.nl

Relevante antwoorden 

“Als lector ben ik in meer of mindere mate betrokken bij al het onderzoek van het lectoraat Taalgebruik & Leren. De manieren waarop het dialogisch taalgebruik het interactionele leerproces mogelijk maakt en versterkt, is de kern van ons onderzoek. Het boeiende is om deze thematiek samen met leerkrachten onderzoekbaar te maken, op een manier die ook voor hen relevante antwoorden oplevert op vragen met betrekking tot optimale vormen van (taal)onderwijs. Valorisatie, zeg maar het verzilveren van wetenschappelijke kennis door die toegankelijk te maken voor derden, is bijna vanzelfsprekend omdat we onderzoek doen in Living Labs. De producten die we opleveren zijn voor een deel ook ‘materialen’ voor onderwijs en evaluatie.”