Voor het introduceren van duurzame producten is niet alleen technische verandering, maar ook sociale verandering nodig. Sarah Bork wil met haar onderzoek bij de lectoraten Serious Gaming en Open Innovatie inzicht krijgen in de dynamiek van het proces van legitimering.

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op via e-mail.

s.bork@nhl.nl

“Ik heb Strategic Product Design aan de TU Delft gestudeerd en ben nu als PhD-kandidaat verbonden aan de lectoraten Serious Gaming en Open Innovatie. In mijn onderzoek From New to Normal, Designing for product legitimacy bestudeer ik de maatschappelijke acceptatie van nieuwe producten op het gebied van duurzaamheid. Ik bedoel dan productcategorieën zoals elektrische auto’s, zonnepanelen, slimme meters en slimme apparaten. Wanneer dit type producten wordt geïntroduceerd, roept dat vaak weerstand op. Grootschalige introducties vragen daarom om veranderingen op zowel technisch als sociaal gebied.” 

“In mijn onderzoek kijk ik naar de maatschappelijke acceptatie, ofwel legitimiteit, maar ook welke rol verschillende partijen hierin spelen. Inzicht in de dynamiek van dit proces van legitimering helpt bij het ontwikkelen van strategieën die het proces versnellen. Dat is van belang, omdat de maatschappij voor grote uitdagingen staat wat verduurzaming betreft.”

Maatschappelijke acceptatie van verandering

“Het meest interessante aan mijn onderzoek vind ik de maatschappelijke acceptatie van verandering. Mensen zijn vaak heel stellig en afwijzend over nieuwe technologie, ook als deze uiteindelijk heel normaal wordt. Het leuke aan praktijkgericht onderzoek is dat je het proces voor je ogen ziet gebeuren. Daarnaast is het interessant om de ervaringen van mensen uit de praktijk te horen en om deze vervolgens meteen te vertalen naar de theorie.”