Jan Deutekom

Jan Deutekom ondersteunt het lectoraat Wendbaar Vakmanschap met zijn kennis over het innoveren van het onderwijs.

Jan Deutekom werkt bij het Friesland College. Hij begon zijn carrière als docent Geschiedenis en Maatschappijleer. In 1993 rolde hij het NT2 onderwijs in en gaf hij les aan jonge vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië. Frustratie over het gebrek aan effect van zijn inspanningen als docent leidde uiteindelijk tot een andere aanpak waarbij de autonomie van studenten voorop staat en het raadplegen van bronnen een centrale rol speelt. In 2008 schreef hij een boek over deze aanpak. 

Sinds 2004 werkt Jan in een leerbedrijf waar docenten en studenten bronnen verzamelen en bouwen voor het (mbo-)onderwijs en zo leeromgevingen van inhoud voorzien. Dat leerbedrijf bouwde een leeromgeving voor het leren van Deens in 2012/2013 (LærdanskABC). Dat programma won de talenprijs van de Europese Commissie in 2015.

Ook heeft Jan de afgelopen jaren meegewerkt aan een Europees project voor alfabetisering met een aantal Europese universiteiten. Daarnaast houdt hij zich binnen het Friesland College bezig met het innoveren van het onderwijs, het ontwerpen van onderwijsprogramma’s en het scholen van docenten.