Vincent studeerde Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn masteronderzoek deed hij op het Lawrence Berkeley Lab in Californië (USA). In 2015 promoveerde hij cum laude op zijn onderzoek naar het maken van nieuwe kunststoffen voor digitale dataopslag, in de vakgroep van prof. Katja Loos aan het Zernike Institute for Advanced Materials. In 2017 ontving hij de Challa Polymeer Prijs voor het beste proefschrift binnen zijn vakgebied. Na zijn promotie werkte hij een jaar in Lesotho (Zuid-Afrika) aan de Paray School of Nursing in Thaba Tseka. Daar doceerde hij de module Science aan verpleegkundestudenten, en ontwikkelde hij het curriculum voor General Nursing.
Contactgegevens
Sinds 2016 werkt hij bij het lectoraat Circular Plastics (voorheen Duurzame Kunststoffen) van NHL Stenden Hogeschool, eerst als Research Lecturer en tegenwoordig als lector. Als lector is Vincent nauw betrokken bij het onderzoek en onderwijs op het gebied van nieuwe biopolymeren en (moleculaire) recycling van plastics en textiel. Hij heeft een passie voor het opleiden van de volgende generatie technologen. In 2022 ontving hij een Comenius Teaching Fellowship voor onderwijsontwikkeling waarbij discipline-overstijgend samenwerken centraal staat. De afgelopen jaren begeleidde hij ca. 30 BSc en MSc scripties, en momenteel is hij co-promotor van 8 PhD studenten. Hij publiceerde meer dan 20 artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften en werkt samen met een groot aantal industriële partners om de transitie naar een circulaire kunststofeconomie te versnellen.
Samen met de universitaire vakgroep Macromolecular Chemistry & New Polymeric Materials zette hij de eerste hybride onderzoeksgroep (HBO en WO) van Nederland op, genaamd HyBRIt, waarvoor de initiatiefnemers de NWO Team Science Award ontvingen. De ontwikkeling van een recyclebaar biomembraan werd door de KIJK publieksjury betiteld als het Beste Tech-idee van 2021. In 2022 werd Vincent benoemd tot Rising Star door het wetenschappelijke tijdschrift ACS Materials, voor zijn onderzoek naar circulaire kunststoffen voor 3D printers. Onlangs is hij genomineerd als Wetenschapstalent 2023 door New Scientist.