Als er één eigenschap kenmerkend is voor een verpleegkundige dan is het wel de ‘handen uit de mouwen-mentaliteit’. Vandaar dat binnen het docententeam van de opleiding Verpleegkunde meteen de raderen gingen draaien toen het coronavirus Nederland bereikte. “Thuis zitten terwijl collega's de benen uit hun lijf lopen: dat past niet bij onze aard", knikt docent Hans van Buren. Samen met collega's staat hij aan de wieg van het project Verpleegkracht, waarmee diverse initiatieven worden opgetuigd om hun zorgcollega’s waar mogelijk te helpen.

Afbeelding
verpleegkracht-verpleegkunde

Ondanks dat het op dit moment alle hens aan dek is in de zorgwereld, zag docent Hans van Buren hoe zijn stagiaires één voor één thuis kwamen te zitten. “Vanwege de hoge werkdruk kunnen ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties niet genoeg begeleiding garanderen voor onze studenten”, legt hij uit. “Dat betekent dat stages worden stopgezet en studenten van de ene op de andere dag thuis zitten. Zonde, omdat ze juist nu zo veel kunnen betekenen. Bovendien zorgt het voor grote studievertragingen en kunnen vierdejaars studenten niet afstuderen, terwijl ze straks zo hard nodig zijn. Vandaar dat wij samen met Friese zorginstellingen en onze collega’s van Firda (voorheen Friese Poort en Friesland College) zijn gaan brainstormen over een oplossing.”

Die werd gevonden in de vorm van een corona centrum in Drachten, een opvanglocatie voor patiënten die niet-complexe zorg nodig hebben. "Dat kunnen patiënten zijn die besmet zijn met corona, maar weer herstellende zijn, maar denk ook aan patiënten die moeten revalideren na een operatie”, legt Hans uit. “Dit is de perfecte doelgroep voor derde- en vierdejaars studenten, die deze zorg uitstekend kunnen geven. Als docenten bieden wij begeleiding op de werkvloer en belangrijker nog: wij zijn een luisterend oor voor studenten die heftige verhalen horen van deze patiënten. Want die zijn er ongetwijfeld. Het plan ligt klaar, maar het is nog niet duidelijk wanneer we starten. Alles hangt natuurlijk af van de vraag uit de zorg. Maar wij zijn klaar om bij te springen.”

Eén van die docenten die straks mogelijk in het corona centrum te vinden zal zijn, is Eeke Dankert. In september vorig jaar verruilde ze haar baan in de thuiszorg voor een toekomst als verpleegkunde-docente. Maar nog geen halfjaar na haar carrièreswitch staat Eeke weer op de werkvloer. “Ik ben een doener, een aanpakker die niet thuis kan zitten. Zeker niet nu alle hulp zo hard nodig is. Gelukkig ben ik nog BIG-geregistreerd en mag ik dus zelf ook verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Samen met de studenten vormen we een fantastisch team, waarmee we collega’s in de ziekenhuizen ontlasten. Bovendien is dit voor onze studenten de perfecte manier om toch stage te kunnen lopen en geen studievertraging op te lopen.”

Studievertraging is het laatste dat vierdejaars studente Jet Velzeboer kan gebruiken. Exact een week nadat ze haar diploma zou krijgen, is de uitgerekende datum van de geboorte van haar tweede kindje. "Ik had enorm veel zin in mijn eindstage bij een consultatiebureau, maar door het coronavirus werd deze stage uitgesteld. Dat gooide mijn planning behoorlijk in de war. Ik zie mezelf niet mijn eindstage doen met zo'n kleintje thuis. Vandaar dat ik ontzettend blij ben met het project Verpleegkracht. Zo kan ik op tijd afstuderen én help ik mee nu dat zo hard nodig is. Zeker als toekomstig verpleegkundige wil je niet machteloos toekijken vanaf de bank. Dit is een afstudeerstage die ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten.”