Studiekeuze Q&A

Een studie kiezen kan best lastig zijn en er komen, zeker met de ontwikkelingen rondom het coronavirus, veel vragen bij kijken. Of je nu als ouder een kind hebt dat voor het eerst gaat studeren, of zelf op zoek bent naar meer informatie rond het starten van je studie, wij zetten de meest actuele informatie voor je op een rij.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met StudentInfo.

Whatsapp
06 13579931 (werkdagen 9:30 - 16:30 uur)

Telefoon
088 991 7000

Inschrijven per september

Het is tot en met 31 augustus 2020 mogelijk om via Studielink een verzoek tot inschrijving te doen voor het instroommoment 1 september 2020.

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona

Kijk voor informatie over aangepaste toelatingseisen i.v.m. corona op deze pagina.

Ik studeer nu aan het mbo en ik loop misschien een kleine studievertraging op. Word ik wel toegelaten tot een opleiding?

Ja! Behaal jij dit studiejaar je mbo-diploma niet vanwege de coronacrisis? Bijvoorbeeld omdat je nog je stage of enkele vakken moet afronden. Je kunt je dan alsnog aanmelden voor een opleiding van NHL Stenden.  Je hebt dan tot 1 januari 2021 de tijd om je mbo-diploma te halen. Het afronden van je mbo-studie combineer je samen met de start van je hbo-opleiding.

Kijk hier om erachter te komen hoe je hiervoor in aanmerking kan komen.

Ik heb nog geen idee wat ik wil studeren. Wat kan ik nu het beste doen?

Ben je op zoek naar een voltijd studie, maar heb je nog geen idee? Neem een kijkje op de pagina over studiekeuze om te zien wat jouw vervolgstappen kunnen zijn.

Heb je interesse in een deeltijd of duale opleiding? Op de pagina van  je voorkeursopleiding vind je een contactpersoon. Zij helpen je graag persoonlijk verder. Twijfel je nog tussen meerdere studies? Dan kun je ook contact opnemen met ons studieadviescentrum, daar zitten onze studiekeuze adviseurs voor je klaar!

Doe je momenteel een  mbo-4 studie, dan kun je deze pagina raadplegen.

Ik twijfel tussen meerdere opleidingen, maar kan nu geen fysiek evenement bezoeken. Wat kan ik het beste doen?

Neem als je twijfelt vast een kijkje op deze pagina om te zien wat jouw vervolgstappen kunnen zijn. Of schrijf je vast online in voor één van onze (online) evenementen. Als je je aanmeldt houden we je op de hoogte van een vervangende datum of een alternatief evenement.

Voor een deeltijd of duale studie kan je hier alle evenementen bekijken. Schrijf je alvast in voor deze (online) evenementen. Als je je aanmeldt houden we je op de hoogte van een mogelijke datum of een alternatief evenement.

Ik heb een vraag over een opleiding, bij wie kan ik terecht?

Heb jij een vraag over de opbouw van de studie, begeleiding of bijvoorbeeld over de mogelijkheden van stages en beroepen?  Neem dan contact op met de opleiding via een contactformulier. Deze is te vinden op de opleidingspagina van jouw toekomstige opleiding.

Heb je een vraag over een deeltijd of duale opleiding? Dan kun je via de website de pagina van je voorkeursopleiding een contactpersoon vinden. Zij helpen je graag persoonlijk verder.

Welke begeleiding kan ik als student straks verwachten?

Als student heb je een studiecoach die je ondersteunt bij je studievoorgang. Dit is afhankelijk van de variant waarin je je studie volgt, een studieloopbaanbegeleider (SLB’er), docent of studiecoach.

Je kunt met persoonlijke omstandigheden altijd bij het decanaat terecht. Bijvoorbeeld als mantelzorger, topsporter of als je ondersteuning zoekt bij het omgaan met een functiebeperking zoals dyslexie/dyscalculie, AD(H)D, ASS of bij lichamelijke of psychische klachten. De studentendecaan zoekt samen met jou naar een persoonlijke oplossing.

Het studieadviescentrum geeft studiekeuzebegeleiding aan toekomstige studenten, bij twijfel en/of vragen over een vervolgstudie. Bij het studieadviescentrum kan je ook terecht met vragen over een deeltijd of duale studie.

Tijdens de studie krijg je uiteraard ook begeleiding van je docent of studiecoach om zo je studie optimaal aan te passen aan je werk en privésituatie.

Als student kun je ook altijd terecht bij Student info, het algemene informatiepunt voor alle studenten.

Voorwaardelijke toelating mbo

Als je wordt toegelaten bij NHL Stenden op basis van een afrondingsadvies van je mbo-opleiding (je bent dus nog niet klaar met je mbo en blijft daarom ook nog ingeschreven staan bij het mbo) kan het zijn dat je nog met wat vragen blijft zitten met betrekking tot je inschrijving bij NHL Stenden. Lees de veel gestelde vragen hieronder eerst door. Is er dan nog iets niet duidelijk? Neem dan contact op met de Centrale Student Administratie van NHL Stenden.

Ik ben mijn mbo-opleiding nog aan het afmaken, moet ik collegegeld betalen aan NHL Stenden?

Je blijft voorlopig lesgeld betalen aan het mbo via DUO. Zodra je uitgeschreven bent bij het mbo omdat je het mbo-diploma hebt gehaald zullen we berekenen hoeveel collegegeld je nog aan NHL Stenden moet betalen. Het bedrag wat je al hebt betaald aan lesgeld aan het mbo en niet terugkrijgt van DUO, trekken we af van het bedrag aan collegegeld dat je aan NHL Stenden zou moeten betalen.

Omdat het collegegeldbedrag dus afhangt van hoeveel lesgeld je uiteindelijk hebt betaald aan het mbo, kunnen we je helaas van tevoren niet exact vertellen welk bedrag je nog bij ons moet betalen. Wel kunnen we aangeven dat je in totaal (dus lesgeld én collegegeld) niet méér zult betalen dan het wettelijk collegegeld.

Ik blijf lesgeld betalen aan het mbo, waarom moet ik de digitale machtiging voor het collegegeld van NHL Stenden bevestigen in Studielink?

Het betalen van collegegeld is een van de inschrijfvoorwaarden. Nadat je het mbo-diploma hebt gehaald stop je met betalen van lesgeld en begin je met betalen van collegegeld. Dit gebeurt in de loop van het studiejaar. Met het tekenen van de machtiging bevestig je dat wij het collegegeld dat je nog verschuldigd bent na het behalen van je mbo-diploma mogen incasseren.

Deze machtiging kun je niet in de loop van het studiejaar afgeven, omdat je voor de start van je studie aan alle inschrijfvoorwaarden moet hebben voldaan. We beginnen pas met incasseren van collegegeld nadat je gestopt bent via DUO lesgeld te betalen aan het mbo. Voordat we beginnen met incasseren zullen we hierover via de e-mail contact met je opnemen.

Wat moet ik doen als ik mijn mbo-diploma heb behaald?

Zodra in Studielink geregistreerd staat dat je het mbo-diploma hebt behaald, nemen we contact met je op. We vragen je dan om een uitdraai te maken van je lesgeld-gegevens in Mijn DUO. Heb je meer lesgeld betaald dan je verschuldigd was dan kan je bij DUO restitutie aanvragen. Daarom hebben we ook een bewijs nodig van de hoeveelheid lesgeld die je terugkrijgt, of een bevestiging dat je geen lesgeld terugkrijgt. Zodra we deze twee dingen van je hebben gekregen – bewijs betaald lesgeld en bewijs (geen) restitutie – gaan wij berekenen hoeveel collegegeld je nog verschuldigd bent. We informeren je per e-mail over de vaststelling van dit bedrag en het (eerste) incassomoment.

Wat gebeurt er als ik mijn mbo-diploma niet uiterlijk 31 december 2020 heb gehaald?

Als je jouw mbo-diploma op 31 december 2020 nog niet hebt gehaald, beëindigen we jouw voorwaardelijke inschrijving per 1 januari 2021. We informeren je in dat geval via de e-mail. Zodra je het mbo-diploma alsnog hebt gehaald kun je opnieuw een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink.

Als ik per 1 januari 2021 word uitgeschreven omdat ik mijn mbo-diploma nog niet heb gehaald, blijven mijn punten dan wel geldig?

De ec’s die je tussen 1 september en 31 december 2020 hebt behaald kun je opnieuw voor dezelfde opleiding inzetten wanneer je binnen een redelijke termijn alsnog verder gaat met de opleiding. Na je uitschrijving kun je een verklaring van behaalde resultaten aanvragen als bewijsstuk.

Als ik per 1 januari 2021 word uitgeschreven omdat ik mijn mbo-diploma nog niet heb gehaald, hou ik dan wel recht op de halvering van het collegegeld?

Als je recht had op halvering van het collegegeld bij de inschrijving die op 1 september 2020 is begonnen, dan heb je hier vanaf 1 september 2020 voor een periode van 12 maanden recht op (of 24 indien je een lerarenopleiding doet). Deze periode wordt niet op pauze gezet als je uitgeschreven wordt. Je kunt dus alleen gebruik maken van resterende maanden gehalveerd collegegeld als je voor het verstrijken van deze periode weer ingeschreven staat in het hoger onderwijs.

Heb je nog andere vragen, of is iets je niet duidelijk? Neem dan contact op met de Centrale Student Administratie via csa@nhlstenden.com