Cultuurbegeleider

Post-hbo

Wil jij meer inhoudelijke kennis van het brede terrein van cultuuronderwijs om bijvoorbeeld een leerlijn te kunnen ontwikkelen voor jouw school? Wil je collega’s op school begeleiden om ook goed cultuuronderwijs te geven? Tijdens de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider verwerf je de competenties daarvoor.

  • Opleiding voor interne cultuurcoördinatoren (ICC’ers)
  • De theoretische onderdelen zijn sterk gekoppeld aan de schoolpraktijk
  • Collega’s begeleiden bij cultuuronderwijs

Je volgt vijf modules: ‘Inhoud en samenhang cultuuronderwijs’, ‘Beleid, omgeving en randvoorwaarden’, ‘Inhoudelijke kennis kunst-, erfgoed- en media- educatie’, ‘Ontwikkelen van leerlijnen’ en ‘Implementatie en coaching van collega’s’. Uitgebreidere beschrijvingen van deze modules kan je vinden bij de Opbouw van de Cursus. In een portfolio laat je zien wat je geleerd en gedaan hebt. 

Studiekenmerken

Start studie

  • September

Locatie

  • Meppel

Taal

  • Nederlands

Studieduur

1,5 jaar

Wat kun je na de opleiding Cultuurbegeleider?

Na het doorlopen van de opleiding kun je als cultuurbegeleider aantoonbaar in aanmerking komen voor een LB-schaal. Je voldoet dan aan de SBL-competenties met taakverzwarende elementen.

De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Studieduur en studiebelasting

De opleiding duurt anderhalf jaar. In het laatste half jaar zijn er geen colleges, maar werk je aan jouw eindpresentatie en meesterproef. Hierbij is er een aantal dagen gereserveerd voor coaching, begeleiding en intervisie. De totale studiebelasting bedraagt 420 uur (inclusief de ICC-vooropleiding van 60 uur) en is als volgt opgebouwd:

  • Contacturen inclusief begeleiding bij meesterproef: 100 uur.
  • Voorbereiding bijeenkomsten en bezoeken aan/interviews met cultuuraanbieders: 120 uur.
  • Toets-/portfolio opdrachten: 60 uur.
  • Meesterproef: 80 uur.

In de praktijk

Een groot deel van de praktijk zit in de module ‘Inhoudelijke kennis kunst-, erfgoed- en media-educatie’ waarbij docenten van de vakspecialisaties inhoudelijke kennis en ervaring meegeven over de kunstdisciplines en erfgoed. Deze bijeenkomsten zijn ook los te volgen als expertmeetings voor ICC'ers.

Praktische zaken

Data en lestijden
Het eerste jaar bestaat uit 17 bijeenkomsten van ongeveer drie uur. De bijeenkomsten zijn op de woensdagmiddag (in module 3 ook op woensdagavond). In het laatste half jaar zijn er geen colleges maar werk je aan jouw eindpresentatie en meesterproef. Bij voldoende deelname start er een opleiding in schooljaar 2020-2021. De data voor het schooljaar 2020-2021 worden nader bepaald. Heb je interesse in de opleiding en wil je een berichtje wanneer de data bekend zijn, stuur dan een mail naar ecno@nhlstenden.com.

Locatie
Je volgt de opleiding Cultuurbegeleider bij NHL Stenden Hogeschool, Van der Duyn van Maasdamstraat 1 in Meppel.

Kosten
De opleiding Cultuurbegeleider kost € 2.450,-. Dit bedrag is exclusief boeken.

Incompany

De post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider kan ook incompany worden verzorgd.

Eigen traject
U kunt als school, samenwerkingsverband van scholen of gemeentebestuur het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit eventueel verzorgen op een externe locatie of op de eigen school en stemmen de opleiding zoveel mogelijk af op de specifieke behoefte van de opdrachtgever. Voor een incompanytraject brengen we een offerte uit. 

Interesse?
Heb jij interesse in een incompany opleidingstraject? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter

Opbouw studie

Je volgt vijf modules. In een portfolio laat je zien wat je geleerd en gedaan hebt.

Inhoud en samenhang cultuuronderwijs

Introductie opleiding, wat is cultuuronderwijs?, ontwikkeling van creativiteit en reflectievaardigheden, cultuur als doel en middel: legitimatie en verankering van cultuureducatie in andere vakken, kwaliteit van cultuuronderwijs.

Geld voor cultuur en verantwoording besteding, doelen en actoren: hoe bereik je wat je wilt?, samenwerking en het bereiken van veranderingen in jouw school.

Wat kunnen dans, muziek, literatuur, drama, beelden, audiovisueel, media-educatie,  erfgoededucatie bijdragen aan de culturele ontwikkeling van kinderen?

Culturele ontwikkeling van leerlingen, ontwikkelen van leerlijnen, beoordelen en opbrengsten van cultuuronderwijs.

Werken aan draagvlak en verankering, leren ondersteunen van collega’s in het goed uitvoeren van cultuureducatie in hun klas.

ECNO en Stenden Professionals werken met ervaren trainers en docenten

Onze docenten en trainers zijn specialisten in hun vakgebied. De meesten werken al jaren voor het ECNO en Stenden Professionals en hun inzet en enthousiasme werkt aanstekelijk. Onze leermethode kenmerkt zich door een persoonlijke aanpak. De docenten en trainers zijn betrokken bij jouw leerproces en begeleiden je op maat.

De docent van de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider is Johan Sterken

Studeren bij NHL Stenden

Register