Ali Hussein

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“De dynamiek met de studenten vind ik heel leuk. Ze staan anders in het leven.”
Ali Hussein
docent Toegepaste Wiskunde

Ali Hussein (50) is docent bij de opleiding Toegepaste Wiskunde en werkt daarnaast als senior actuaris bij Univé in Zwolle. Toen hij 23 jaar geleden naar Nederland kwam zette hij alles op alles om zijn diploma te halen. Ondertussen heeft hij zijn executive master Actuarial Science op zak en brengt hij zijn studenten dichter bij de praktijk.

Een postdoctoraal diploma

“In 1998 vroeg ik in Nederland asiel aan. Van de Stichting voor Vluchteling-Studenten kreeg ik de mogelijkheid om te studeren terwijl ik op mijn statusaanvraag wachtte. Het was een mooie kans en het diploma kon ik eventueel ook in Irak goed gebruiken. Na 6,5 jaar werd ik statushouder; precies op het moment dat ik afstudeerde bij NHL Stenden. Ik kon meteen bij Achmea aan de slag als junior schade-actuaris en studeerde nog verder om een postdoctorale titel te behalen. Het was een lange weg, zeker in combinatie met werk en gezin, maar in 2017 behaalde ik mijn diploma.

Werkveldadviescommissie

“Sinds mijn studie bij NHL Stenden zat ik in de werkveldadviescommissie, waar ik inmiddels vicevoorzitter van ben. Er zitten afgestudeerden en vertegenwoordigers van bedrijven in. Daar gaf ik input uit de praktijk. Zo bleef ik dus in contact met NHL Stenden. Ik wilde graag mijn bijdrage leveren aan de maatschappij en de nieuwe generatie helpen. Toen mij gevraagd werd of ik les wilde komen geven op de opleiding Toegepaste Wiskunde, leek mij dat dus ontzettend leuk!’’

Rustig inwerken

“Sinds 2017 werk ik bij NHL Stenden en dat bevalt heel goed. Ik begon met maar 0,2 fte, waardoor het inwerken heel goed te doen was. Ik had het vak dat ik gaf goed onder de knie en kwam daarnaast in een heel fijn team terecht. Een aantal van mijn collega’s waren voormalig docenten van mij, dus hen kende ik al goed. Toch was het even zoeken, het is een compleet nieuwe wereld en je hoort allemaal termen die je niet kent. Maar ik kon er rustig inrollen en mocht de vakken kiezen die mij het beste lagen.”

Link met de praktijk

“Nu geef ik les en werk ik nog steeds bij Univé als actuaris. Ik houd me hier bezig met de beoordeling van de verplichtingen en de financiële risico’s voor directies en raad van bestuur. Inmiddels heb ik al 7 studenten aan een afstudeerstage geholpen bij Univé, dus ik gebruik zeker mijn contacten in het werkveld. De dynamiek met de studenten vind ik heel leuk. Ze staan anders in het leven. Daarnaast houd ik voor mezelf de theorie goed bij, want door les te geven, herhaal je. Daar leer ik nog altijd veel van. Ik ontdek steeds nieuwe dingen. Ik zou het docentschap echt iedereen aanraden!”

Werken en lesgeven

De combinatie tussen werken en doceren vind ik erg prettig, ik haal er veel energie uit. Ik heb mijn basiskwalificatie didactische bekwaamheid inmiddels behaald en dat heeft me veel kennis opgeleverd over hoe je lesgeeft, studenten motiveert én het geeft je soft skills die je ook weer in je werk kunt gebruiken. Bijvoorbeeld hoe je met mensen omgaat. Wij wiskundigen hebben dat nodig; leren dat het niet alleen maar om formules draait, haha.”