Amber Kramer

Afbeelding
ervaringsverhaal-Amber
“Ik ben altijd meer een doener geweest. En vraag me soms nog steeds wel eens af of ik het hbo-niveau aankan, maar mijn cijfers liegen er niet om”
Amber Kramer
Student Civiele Techniek

Amber (23) besloot na veel twijfels door te stromen van het mbo naar het hbo. “Ik ben altijd meer een doener geweest. En vraag me soms nog steeds wel eens af of ik het hbo-niveau aankan, maar mijn cijfers liegen er niet om.”  

Benieuwd of een hbo-opleiding ook iets voor jou is?

Kom meer te weten over de stap van mbo naar hbo. Of laat je informeren en bezoek een van onze NHL Stenden events.

Van vader op dochter  

“Vol enthousiasme stapte ik jaren terug in de auto bij mijn vader. Hij nam me een dagje mee naar zijn werk. Aan de keukentafel vertelde hij al vaak over zijn baan als opzichter in de waterbouw. Maar om het met eigen ogen te zien was natuurlijk nog leuker. Het plezier in zijn werk sloeg al snel over op mij. Aan het einde van de dag wist ik het zeker: dit wil ik later ook doen. Ik besloot de mbo-opleiding Weg en Waterbouw te volgen. Ik heb daar een supermooie tijd gehad, ook tijdens de stages die ik liep. Een steeds terugkerende vraag van collega’s op stage: ‘Zit je op het hbo?’ zette me aan het denken. Zal ik dan toch doorstuderen? Of is het wel goed zo?”  

Handen uit de mouwen  

“Ik besloot toch om aan het werk te gaan. Met mijn neus in de boeken was echt niets voor mij. Ik stak liever mijn handen uit de mouwen. Maar al snel kwam ik erachter dat ik meer opties zou hebben als ik een hbo-diploma op zak had. Ik zou bij meerdere bedrijven terecht kunnen en direct aan de slag kunnen gaan in een hogere functie. Ik besloot daarom toch om naar het hbo te gaan. Ik bezocht de Open Dag, ging in gesprek met studenten van verschillende opleidingen en uiteindelijk koos ik voor de opleiding Civiele Techniek. Ik weet nog goed toen ik hier voor het eerst door de grote deuren naar binnenliep. Wat een megagrote school! Ga ik hier ooit mijn weg vinden? En pas ik hier wel tussen? Na wat aanmoediging van mijn ouders hakte ik de knoop door. Nu zit ik alweer in het derde jaar van de opleiding, en ik voel me hartstikke thuis!”  

'Hbo Nee, dat is echt níks voor jou’ 

“In mijn omgeving waren er veel verbaasde gezichten toen ik vertelde dat ik naar het hbo ging. Er is zelfs iemand geweest die tegen mij zei: ‘Hbo? Nee, dat is echt níks voor jou.’ En ik moet eerlijk toegeven, soms denk ik daaraan terug. Want die twijfel of ik het wel kan, spookt nog steeds wel eens door mijn hoofd. Maar aan de andere kant zit ik niet voor niks al in mijn derde jaar. Natuurlijk moet ik nu wel meer mijn best doen. De theorievakken zijn voor mij een uitdaging. Ik trok daarom twee jaar geleden aan de bel. Gelukkig kreeg ik van mijn docenten de ondersteuning die ik nodig had. Naast deze vakken heb je gelukkig ook veel praktijkopdrachten en loop je natuurlijk stage. Dat gaat mij weer veel makkelijker af. Door mijn vooropleiding weet ik al snel wat wel of niet werkt op de werkvloer.”  

De tijd vliegt voorbij  

“Over een jaar ben ik klaar met de opleiding. Het is bizar hoe snel de jaren voorbijvliegen. En je kunt je voorstellen, ik als echte doener, kijk er ontzettend naar uit om aan het werk te gaan. Ik haal veel uit mijn studie, doordat ik nu echt de diepte in ga in de theorie. Ik leer nu waarom iets wel of niet werkt en kan dat ook goed onderbouwen. En ik kan niet wachten om dit straks echt toe te passen tijdens mijn werk. Ik ben trots op hoever ik het nu al hebt geschopt en weet zeker dat het laatste stukje ook gaat lukken. Best gek voor iemand die zo vaak hardop heeft gezegd dat het me nooit zou lukken. Die onzekerheid is achteraf echt nergens voor nodig geweest.”  

"Mocht je nog twijfelen of je het hbo-niveau wel aan kan: zet dat gevoel opzij! Als je de focus hebt, kan je echt zoveel bereiken. Dus durf die stap te nemen, ook al is het spannend"  

Wil je meer weten over de stap van mbo naar hbo?

Lees verder