Anna Mud

Afbeelding
anna mud
“Binnen no-time klaargestoomd als lerares met genoeg werkervaring, dat kan met de kopopleiding.”
Anna Mud
Alumnus Kopopleiding Leraar 2e graads

Anna Mud (49), afgestudeerd van de kopopleiding leraar 2e graads, had na het afronden van de opleiding binnen no-time een nieuwe baan. Ze werkt nu als lerares bij het Drenthe College in Emmen. Hier kan ze al haar ervaring omzetten naar waardevolle lessen.

Wat is een kopopleiding?

“Het hebben van een vooropleiding is bij de kopopleiding essentieel. Die van mij, toegepaste psychologie, heeft er bij mij voor gezorgd dat ik de basiskennis al onder de knie had. Daardoor ben ik binnen negen maanden klaargestoomd als docent. Deze opleiding is voor mij de ideale balans tussen praktijk en theorie. Door steeds meer stagedagen te gaan lopen, weet ik precies hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. De vakken als didactiek, pedagogiek en intervisie hebben mij geholpen de leraar te worden die ik nu ben.”

Modern lesgeven

“Je studenten motiveren en activeren, dat is voor mij dé manier van lesgeven. Niet het ouderwetse voorlezen, maar interactie. Hoe ik dit weet? Binnen deze negen maanden hebben we een project gedaan waarin we van A tot Z een les hebben opgesteld en uitgevoerd. Waar we zijn gestart met een plan, hebben we dit kunnen uitvoeren in de praktijk. Reflecteren is voor ons niet gek, zo ook tijdens dit project niet. Er was een observator aanwezig bij onze lessen, zodat we onszelf naar het volgende niveau konden tillen.”

Direct de praktijk in

“Start je aan de kopopleiding? Dan ga je direct de praktijk in. Mijn manier van lesgeven sloot perfect aan bij mijn stagebedrijf Firda*. Ik heb hier onderzoek gedaan naar actief leren. Het overkoepelende onderwerp? 75 jaar vrijheid. Hiervoor heb ik een lessenserie ontworpen, uitgevoerd, geëvalueerd en bijgesteld. Nu kan Firda mijn lessenpakket inzetten voor de studenten burgerschap.”

Meer dan een opleiding

“Ik geef toe, de kopopleiding is ontzettend aanpoten. Toch is dit het compleet waard. Niet alleen krijg je veel praktijk- en theorie ervaring, maar je leert ook veel over zelfstandig werken en computersystemen. Bovendien was het tijdens de lessen reuze gezellig. Voor iedereen die toch docent wil worden na hun bachelor, is deze opleiding ideaal.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Kopopleiding Leraar 2e graads.

*Firda (voorheen Friese Poort en Friesland College)