Anna Spoelstra

Afbeelding
header-nhl-stenden-gebouw
“Mijn kijk op de zorg is veranderd”
Anna Spoelstra
post-hbo-leergang Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG)

Anna Spoelstra (29) is verpleegkundige in de ouderenzorg op Ameland. Om meer verdieping te creёren in haar werk, volgde ze de post-hbo-leergang Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG). Nu is ze de VGG’er met een helicopterview over de zorgplannen binnen haar organisatie, die beter in staat is om complexe zorgvragen te behandelen. 

“In deze opleiding draait alles om de zorgvraag. Nu ik VGG’er ben, kan ik beter complexe zorgvragen herkennen en weet ik welke professionals er nodig zijn. Ik ben een netwerker binnen de zorg geworden, die de kwaliteit waarborgt door advies te geven en afspraken te bewaken. Tegelijk sta ik dicht bij de bewoners en het team.” 

Familie betrekken bij de zorg

“Het heeft me vooral een bredere kijk gegeven op het betrekken van familie bij de zorg. Door de toekomstige vergrijzing en het personeelstekort is dat hard nodig. Bij familie is nu vaak nog de houding: we brengen moeder naar een instelling en dan is het voor ons klaar. Ik denk dat dit met het oog op de toekomst moet veranderen, willen we de zorg draaiende houden. Je hebt ze nodig om de juiste hulp te bieden. Tegelijk moet je ook om hun draagkracht denken; je moet er samen een balans in vinden.”  

Aandacht voor gezond ouder worden

“Door contact met de familie kun je ook beter aan de slag met positieve gezondheid; daar had ik weleens van gehoord, maar nu zag ik echt dat je hierdoor de cliënt beter kunt laten zijn wie hij is. In overleg met de familie kom je er bijvoorbeeld achter welke activiteiten bij iemand passen. Wat voor werk of hobby’s had hij of zij, en wat kunnen wij daarin bieden? Een bewoner die altijd huishoudelijke taken deed binnen hun familiebedrijf, voelt zich weer nuttig als die mag helpen met de was opvouwen. Anderen zijn liever in de tuin bezig of verzorgen graag de dieren. Als cliënten iets kunnen doen wat bij ze past, voelen ze zich beter. En als ze mentaal gezonder zijn en in beweging blijven, hebben ze ook minder lichamelijke klachten en onrust.” 

Leren in je eigen werksituatie

“Dat de opleiding maar een jaar duurt, maakt het te overzien. Mijn leidinggevende stond er gelukkig helemaal achter en wilde het voor me financieren. Je leert heel praktijkgericht. Bij elk onderdeel, zoals omgaan met onbegrepen gedrag, gezond ouder worden of professionaliseren van zorg, denk je er op je eigen werkplek over na: hoe doen wij dat eigenlijk? Tijdens de module over onbegrepen gedrag leerden we bijvoorbeeld om gedrag van verschillende kanten te bekijken. Mijn collega’s zagen het wel als iemand onrustig is, maar wisten soms niet hoe ze dat moesten aanpakken. Vaak worden er dan kalmerende medicijnen voorgeschreven, maar je kunt zelf ook iets veranderen. Om oplossingen te vinden gingen we in gesprek met de familie, de psycholoog en het team, om samen te kijken waar het gedrag vandaan kwam. Als iemand altijd gewerkt heeft en nu ineens niets te doen heeft, brengt dat onrust met zich mee. Het is mooi als je daarop kunt inspelen.”

Toekomstdroom

“Het was ooit een droom van mij om in de toekomst zelf een dagbesteding op te zetten, en deze opleiding heeft die wens versterkt. Mijn kijk op de zorg is veranderd. Ouderen moeten weten dat ze ertoe doen, en niet het idee krijgen dat ze niets meer kunnen. Ik denk dat een goede dagbesteding daar positief aan bij kan dragen. Ouderen mentaal en fysiek in beweging houden helpt om gezond ouder te worden.”