Annemarie de Jong

Afbeelding
Foto-Annemarie-ervaringsverhaal
“In me schreeuwde een stemmetje: je doet iets dat totaal niet bij je past.”
Annemarie de Jong
Deeltijdstudent Social Work

Alles wat Annemarie de Jong (41) doet, doet ze met 200% inzet. Die gedrevenheid bracht haar letterlijk op verschillende plekken op de wereld, waardoor ze haar dromen najaagde. Maar het leverde haar ook tweemaal een fikse burn-out op. Opkrabbelend uit het tweede dal hakte ze in de zomer van 2020 de knoop door en luisterde ze voor het eerst naar haar hart. De flex-opleiding Social Work bleek het beste medicijn.

Als kind wilde Annemarie de wereld zien. "Op de basisschool voelde ik dat er meer was dan het dorp waarin ik opgroeide. Ik had de natuurlijke drive om de wereld te ontdekken. Ik was op zoek naar avontuur en vrijheid. De keuze na mijn middelbare school was dan ook snel gemaakt: ik ging aan de slag in de toeristische branche. Als stewardess heb ik veel mogen zien van wat de wereld te bieden heeft en deed ik tegelijkertijd mensenkennis op. Ik genoot er volop van. Het klinkt wellicht gek, maar na een aantal jaar raakte ik verveeld en wilde ik me breder ontwikkelen. Tijd voor een nieuwe uitdaging."

Pieken en dalen

"Ik was net 24 jaar toen ik aan de slag ging als vertegenwoordiger voor een commercieel bedrijf. Ik kreeg een leaseauto en bepaalde mijn eigen agenda. Die vrijheid sprak me enorm aan. Ik kwam in contact met nieuwe branches en behaalde al mijn targets. Tussen die pieken zaten echter ook flinke dalen. Die slechtere periodes kon ik niet zo goed handelen. De prestatiedruk ging me steeds meer tegenstaan. Maar voor falen was geen plek. Ik heb mezelf in die laatste twee jaar volledig opgebrand. Mijn gedrevenheid bleek mijn kracht, maar tegelijkertijd ook mijn grootste valkuil."

Huisje, boompje, beestje

"Op mijn 29e zat ik met mijn eerste burn-out thuis. Na anderhalf jaar startte ik mijn eigen bedrijf als persoonlijk reisconsulente. Deze uitdaging combineerde ik met een tweede baan en onze pasgeboren zoon. Die combinatie bleek onmogelijk. Een vriendin raadde me aan om het rustiger aan te doen. Via haar kreeg ik een baan bij het stagebureau van een grote mbo-instelling. Eindelijk had ik de rust, de zekerheid van een goed salaris en volop vakantiedagen. Huisje, boompje, beestje. Dus ik zou tevreden moeten zijn. Toch?"

Twijfel over alles

"Dat was ook precies wat mensen in mijn omgeving me vertelden: beter kon ik het niet treffen met mijn baan. Maar in me schreeuwde een stemmetje: je doet iets dat totaal niet bij je past! Ik gaf al mijn vrijheid op voor zekerheid. Ik voelde de energie verdwijnen. Op mijn 38e herhaalde de geschiedenis zich. Mijn lichaam maakte een noodstop en ik kwam opnieuw thuis te zitten met een burn-out. Waar ik als puber zo standvastig was, was ik mezelf als volwassene volledig kwijtgeraakt. Ik begon aan alles te twijfelen. Mijn keuzes, mijn kracht, mijn talenten. Dat was voor mij het keerpunt. Zo kon ik niet langer verder."

Schot in de roos

"Met professionele hulp van een loopbaancoach heb ik alles op een rijtje gezet. Waar word ik blij van? Waar ben ik goed in? En waar haal ik energie uit? Mijn drive om anderen te helpen, bleek als rode draad door mijn leven te lopen. Naast mijn banen vond ik altijd tijd om dingen voor anderen te organiseren, mensen te verbinden en blij te maken. Maar voor die ‘zachte’ kant van mezelf had ik weinig aandacht. Misschien moest ik daar wat mee gaan doen. Niet afgaan op wat anderen zeggen, maar doen wat ik zelf wil. Om mezelf niet nogmaals overhaast in een nieuw avontuur te storten, ben ik in 2019 begonnen met vrijwilligerswerk bij hulporganisatie Fier. Het bleek een schot in de roos."

Back on track

"Mijn positieve ervaringen als vrijwilliger in dit werkveld gaven de doorslag om het roer volledig om te gooien. In september 2020 heb ik me ingeschreven voor de deeltijdopleiding Social Work. Sinds een jaar combineer ik mijn studie met een baan als begeleider bij Lifemaster. Dit is een organisatie die jongvolwassenen in Leeuwarden helpt om hun leven terug op de rails te krijgen. Ik zit in mijn rol als begeleider bij deze organisatie helemaal op mijn plek. Samen met de jongvolwassenen ga ik op zoek naar hun talenten en krachten. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om iets te doen waar je blij van wordt, zodat je talenten zichtbaar worden. Kies voor iets waar je niet zozeer rijk, maar juist een rijker mens van wordt."

Stapje terug

"Dat is mijn persoonlijke missie geworden. Ik wil iedereen laten zien dat je soms een stapje terug moet doen om vooruit te komen. Gun jezelf de tijd om jezelf te herontdekken. En luister naar je hart, niet naar al die goedbedoelde adviezen van mensen om je heen. Alleen jij weet waar je geluk ligt."

Afbeelding
608x312px_roze

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet?

Kom naar een van onze voorlichtingsevenementen en ontdek of deeltijd studeren iets voor jou is!