Anouk de Jong

Afbeelding
ervaringsverhaal-anouk-de-jong-2.jpg
“Ik wil dé expert worden in de procesverbetering”
Anouk de Jong
Student Technische Bedrijfskunde

Anouk de Jong (22) is afgestudeerd aan de opleiding Technische Bedrijfskunde en werkt nu op de technische afdeling van Gasunie. Wat ze leerde tijdens haar studie, bleek een goede voorbereiding op haar werk.

“Bij deze studie word je opgeleid om kritisch naar bedrijfsprocessen te kijken en zoek je mogelijkheden om ze efficiënter te maken. Je ontdekt hoe bedrijven in elkaar zitten, maar leert ook een stukje techniek, met vakken in de richting van ICT, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Zo word je een generalist die met verschillende techneuten mee kan praten. Vooral het eerste jaar is een balans tussen technische en bedrijfskundige semesters. Wat ik minder had verwacht, maar waar ik heel positief over ben, zijn de vaardigheidsvakken, zoals communicatie-, management- en adviesvaardigheden. In een bedrijfskundige functie komt dat allemaal terug. Je moet vaak meerdere disciplines bij elkaar brengen om tot één oplossing te komen, bijvoorbeeld in een project met elektromensen én ICT-mensen, en dan is het nuttig als je goed hebt leren communiceren.”

“Ik word er blij van om een ander inzicht te kunnen geven”

Studeren in Denemarken

“Een halfjaar volgde ik vakken in Denemarken, dat kan met het Erasmus-programma. Ik wilde graag eens ergens anders wonen om een ander perspectief te krijgen op dingen. In elk land is het anders georganiseerd. Zo zag ik dat Denemarken vaak plattere organisaties heeft, en daarmee specialistischer. Ook ligt daar de focus minder op het verminderen van kosten. Er speelt een hogere kwaliteitsstandaard. Voor een van die vakken dacht ik mee aan slimme oplossingen voor een bedrijf dat robots creëerde.”

Stagelopen

“Tijdens mijn afstuderen hield ik me bij Philips bezig met de productiviteit van een bepaalde productielijn. Ik bracht alles in kaart: hoe het product ontworpen was, wat elke werknemer deed, hoe de gebruikte machine in elkaar zat, wanneer er onderhoud werd gepleegd en welke storingen de productiviteit aantastten. Door de samenhang tussen al die onderdelen kon je zien wat de productielijn naar beneden haalde, om daarna met een advies voor verbeterkansen te komen. Ik word er blij van om als buitenstaander een ander inzicht te kunnen geven, waar ze wat mee kunnen.”

“Bij deze studie word je opgeleid om kritisch naar bedrijfsprocessen te kijken”

Aan het werk

“Na mijn afstuderen vond ik via een detacheerder al gauw een baan die aansluit bij mijn studie. Omdat het een breed georiënteerde opleiding is en er in de techniek vaak een tekort is aan medewerkers, zijn er altijd wel leuke functies te vinden. Ik werk nu op de technische afdeling van Gasunie, waar ik uitzoek hoe het daar georganiseerd is en hoe dat verbeterd kan worden. De opleiding heeft me goed voorbereid op deze functie. Ik weet waar het over gaat, ik ken de begrippen die terugkomen in de beleidsdocumenten en kan goed meepraten. Wel moet je vaak nog de specialistische kennis opdoen van het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat.”

“Je moet vaak meerdere disciplines bij elkaar brengen om tot één oplossing te komen”

Toekomstdroom

“In de toekomst zou ik mezelf graag nog meer ontwikkelen in de procestechnologie. Ik zou gedetailleerder willen weten hoe een machine in elkaar zit, waarom bepaalde materialen worden gebruikt, welke invloed dat op een product heeft, en waarom storingen ontstaan. Die technische kant wil ik nóg beter begrijpen, want die kennis kun je overal bij gebruiken. Mijn ultieme droom is dat ik over een aantal jaren dé expert ben in de procesverbetering.”