Bas Pape

Alumnus Ondernemerschap en Retailmanagement

Bas Pape (29), alumnus Ondernemerschap en Retailmanagement (duaal), is nu werkzaam als regiomanager bij Xenos. Hij doet nu wat hij het allerliefst doet, anderen motiveren en kennis overdragen.

Algemene afbeelding testimonials

”Studeren naast je werk is een kwestie van durven.”

“Ik begon ooit bij de pabo, want voor de klas staan paste helemaal bij mijn drijfveren. Ik werkte toen als vakkenvuller bij de Albert Heijn, waar ik op mijn vijftiende al was begonnen. Op mijn achttiende promoveerde ik naar teamleider. Mijn manager merkte toen op dat ik talent had voor leidinggeven. Hij stelde mij voor om de duale opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement te volgen.”

Mijn studiekeuze en afwegingen

“Ik zat toen al in het derde jaar van de PABO.  Deze opleiding was dus bijna op zijn einde, maar ondertussen kreeg steeds meer energie van mijn taken bij de Albert Heijn en steeds minder energie van het vak als docent. Het was zeker geen makkelijke beslissing maar het was duidelijk waar mijn passie lag: motiveren en kennis overdragen, wat ik steeds meer mocht doen bij de Albert Heijn. Het vertrouwen van mijn supermarktmanager, de vrijheid om werk en studie zelf in te delen en het plezier in mijn werk maakte dat ik deze overstap maakte.”

Met én van elkaar leren

“Tijdens de opleiding ben ik steeds meer in mijzelf gaan geloven. Door de hulp van mijn studiecoach groeide ik enorm in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd te reflecteren op situaties en tevreden te zijn met de geboekte resultaten. Tijdens de studie gingen we regelmatig een dialoog aan met medestudenten. We wisselden ervaringen uit en hielpen elkaar verder. Ik bouwde zo aan mijn netwerk en ontdekte hoe het er bij andere bedrijven aan toeging. In de retail heb je continu te maken met ontwikkelingen in klantgedrag. Zo zie je in winkelstraten steeds meer fysieke winkels verdwijnen. Tijdens de opleiding stonden wij vaak stil bij dit soort actualiteiten.”

Een krachtig netwerk

“In het derde jaar van mijn studie was ik assistent supermarktmanager. Na mijn studie te hebben afgerond in 2018, maakte ik vrijwel direct de overstap naar een XL-winkel. En zo’n 8 maanden later werd ik benaderd door de HR-directeur van Xenos. In mei 2019 ben ik hier gestart als regiomanager Midden-Nederland en ondertussen ben ik verantwoordelijk voor 30 winkels. Deze mooie stappen in mijn carrière heb ik mede te danken aan het netwerk dat ik tijdens mijn studie heb opgebouwd.”

Retail is mensenwerk

“Tijdens mijn studie heb ik goed leren plannen en organiseren. Dat komt me in mijn huidige baan goed van pas, want hier ben ik zelf verantwoordelijk voor het plannen van afspraken en het stellen van prioriteiten. Als regiomanager ben ik verantwoordelijk voor de prestaties van de winkels in mijn regio, zowel in resultaat als in winkelbeeld. In gesprekken met winkelmanagers gaat het over conversies, bonbedragen en bezoekersaantallen. Maar het gaat natuurlijk óók over het team. Hoe gaat het met iedereen? Wie kunnen we waarmee helpen en ondersteunen? Retail blijft uiteindelijk toch mensenwerk.”

Durf jezelf te verrijken

“Ik vind dat je nooit bent uitgeleerd. Ik zie mezelf daarom in de toekomst nog wel een master volgen. Ik vond de theorie tijdens mijn studie namelijk prima te combineren met de praktijk. Studeren naast je werk is wat mij betreft een kwestie van kansen durven grijpen!”