Bastiaan Brandsma

Afbeelding
Bastiaan Brandsma (20) heeft van zijn hobby zijn werk én studie gemaakt. Naast een baan in de scheepsbouw bij Next Generation Shipyards volgt hij de associate degree Maritieme Techniek duaal.
“Ik word omringd door mensen die zo gemotiveerd zijn. Iedereen heeft dezelfde hobby’s en interesses en er hangt altijd een gezellige sfeer.”
Bastiaan Brandsma
student Ad Maritieme Techniek duaal

Bastiaan Brandsma (20) heeft van zijn hobby zijn werk én studie gemaakt. Naast een baan in de scheepsbouw bij Next Generation Shipyards volgt hij de associate degree Maritieme Techniek duaal.

Scheeps- en Jachtbouwkunde

“Toen ik 16 jaar was, nam ik het besluit om de scheepbouw in te gaan. Ik stopte in havo 4 en begon aan de mbo-4 opleiding Scheeps- en Jachtbouwkunde. Tijdens deze studie heb ik echt de praktische kant van het vak geleerd. In mijn laatste jaar mocht ik stage lopen. Dat beviel vanuit beide kanten zo goed dat ik daarna mocht blijven. Harstikke mooi natuurlijk, direct een baan, maar ergens voelde ik ook dat ik toch door wilde studeren. Ik hoorde van verschillende mbo-docenten dat er gestart zou worden met de Ad Maritieme Techniek. Een duale studie die ik kon gaan combineren met mijn baan. Dat was de perfecte uitkomst voor ons.”

Werken en studeren met passie

“De combinatie werk en studie is goed te doen. Al brengt het soms ook wel wat uitdaging met zich mee als het op plannen aankomt. Dankzij goede communicatie tussen mijn werk en school, lukt plannen steeds beter. Elke twee weken heb ik een uur overleg met mijn docent en werkcoach. We praten dan over hoe het gaat en sparren over de invulling van mijn opdrachten. Dat werkt heel fijn. Mijn werkcoach weet dan ook precies hoe hij mij tijdens het werk kan begeleiden. En zorgt er samen met mij voor dat ik de kennis vanuit de opleiding kan toepassen in de praktijk. Wat veel mensen trouwens niet weten, is dat er ontzettend veel mensen met echte passie in dit vak werken en studeren. Iedereen heeft dezelfde mindset en dat geeft veel energie. Het is soms net alsof je met een grote vriendengroep samenwerkt.”

Een bron van ideeën

“De dagen op school zijn erg gezellig en leerzaam. We beginnen de dag altijd met een bak koffie en delen ervaringen over ons werk. Doordat iedere student bezig is met een andere tak van sport kun je elkaar ontzettend versterken. Je ziet dan al snel dat je met zijn allen over een grote bron van ideeën en kennis beschikt. Binnen de opleiding volg ik vakken zoals: wiskunde, natuurkunde en elektrotechniek, maar we leren voornamelijk door projecten uit te voeren. We hebben bijvoorbeeld een opdracht gehad over duurzaamheid en dat is op mijn werk super goed toe te passen. Next Generation Shipyards is namelijk gespecialiseerd in het zo efficiënt én duurzaam mogelijk bouwen van schepen. Zo kan ik wat ik leer direct toepassen tijdens mijn werk.”

“Doordat iedere student bezig is met een andere tak van sport kun je elkaar ontzettend versterken. Je ziet dan al snel dat je met zijn allen over een grote bron van ideeën beschikt.”

Zonder twijfel: ja!

“Als je wilt werken én studeren maar nog aarzelt zou ik zeggen: zet je twijfels opzij en ga het gewoon doen. Want het is echt de moeite waard. Het werkt zo motiverend omdat je zoveel dingen leert die je ook direct in de praktijk kan toepassen. Voordat ik aan deze opleiding begon twijfelde ik ook, maar als ik de keuze nu opnieuw moest maken, zou ik volmondig ja zeggen!”

Meer weten over de opleiding?

Bekijk dan de opleidingspagina Maritieme Techniek.