Bert Hofstede

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“NHL Stenden is een school waar docenten en studenten elkaar bij naam kennen, niemand is een nummer”
Bert Hofstede
Docent Communicatie

Bert Hofstede (37) maakte een carrièreswitch binnen NHL Stenden. Nadat hij vijf jaar werkzaam was als copywriter en adviseur corporate communicatie op de marketingcommunicatie afdeling waagde hij de sprong in het diepe. Hij startte als docent bij de opleiding waar hij zelf ooit begon: Communicatie. Bert woont in Goutum samen met zijn vrouw Esther en kat Murk. Hij speelt graag spelletjes met vrienden en houdt van een speciaal-biertje op zijn tijd.

“Ik wist al dat ik docent wilde worden toen ik ruim tien jaar geleden zelf de opleiding Communicatie volgde op NHL Stenden. Ik wilde niets liever dan onderdeel uitmaken van de open en warme sfeer van de opleiding. Toen ik tijdens mijn studie wilde oefenen met het verzorgen van workshops en trainingen, kreeg ik daar meteen de kans voor. Ik heb dus jaren geleden al kennisgemaakt met het docentschap en de liefde voor het overbrengen van kennis is altijd gebleven. Zo heb ik in de jaren die volgden vaak gastcolleges mogen verzorgen en regelmatig eindassessments van afstudeerders beoordeeld.”

Blijven ontwikkelen

“De vrijheid die NHL Stenden geeft om jezelf te ontwikkelen was toen al merkbaar, maar is ook altijd gebleven. Je kunt ontzettend veel kanten op en wordt daar ook echt in gesteund. Ik hoefde dan ook niet te verbergen dat ik ambities had om voor de klas te staan. Toen de vacature voor docent bij de opleiding Communicatie en Ad Online Contentcreator online kwam was ik nog niet bevoegd om docent te worden, maar de vacature was me op het lijf geschreven. Gelukkig kon ik toch solliciteren, want deze functie was precies wat ik wilde! Ook nu ik docent ben krijg ik alle ruimte om te ontwikkelen. Als docent én in mijn expertisegebied.”

Een creatief proces

“De ruimte om jezelf te ontwikkelen komt ook terug in het onderwijsconcept Design Based Education. Je gaat samen met de studenten een creatief proces in waar ze langzaam maar zeker zélf tot het antwoord komen. Dat is enorm uitdagend, maar het is ook zo tof om te zien waar studenten met de juiste zetjes en voorbeelden toe in staat zijn. Soms overtreffen studenten mijn verwachtingen. Ik zit dan tijdens de presentaties 1,5 uur lang met een dikke glimlach op mijn gezicht, die er na een uur nog niet vanaf is. Ik word heel blij van alles wat met communicatie te maken heeft en dat ik studenten mag aansteken met dat enthousiasme is super vet! Dát zijn momenten dat ik echt denk: wát een gave baan heb ik toch!”

Vallen en opstaan

“Ondanks dat de overstap voelt als een warm bad, heb ik ook mijn onzekerheden. Ik vind het docentschap heel spannend en ik sta regelmatig voor nieuwe uitdagingen. Maar ook als docent moet je leren door te doen en dat gaat met vallen en opstaan. Het fijne is dat ik er niet alleen voor sta in dit soort situaties. Samen met andere nieuwe docenten hebben we een appgroepje waarin we ervaringen met elkaar delen en soms organiseren we intervisiesessies. We komen allemaal alles een keer voor het eerst tegen. Dat je elkaar daarmee kan helpen is heel prettig.”

Ruimte om mezelf te zijn

“De opleiding is met de jaren inhoudelijk natuurlijk wel veranderd, maar de fijne sfeer is er nog altijd. NHL Stenden is een school waar docenten en studenten elkaar bij naam kennen, niemand is een nummertje. Daarnaast merk je dat de docenten hart voor het vak hebben en daar vaak ook praktijkervaring in hebben opgedaan. Het toffe is dat je dat ook mee mag nemen in jouw lessen. Ik heb veel vrijheid deze naar eigen hand te zetten. Op die manier kan ik veel van mezelf kwijt in de lessen die ik geef en kan ik zélfs ruimte geven aan mijn flauwe humor. Ik heb vanaf het begin af aan echt het gevoel gehad dat ik 100% mezelf mag zijn. Die open sfeer maakt het zo gaaf om hier te mogen werken.”