Bianca Wijbenga

Afbeelding
Bianca
“Kies met je hart, niet met je hoofd.”
Bianca Wijbenga
Deeltijdstudent Ad Ondernemerschap & Retail Management

Van je bijbaantje je werk maken. Bianca Wijbenga (21) schudde vijf jaar geleden nog lachend haar hoofd toen de bedrijfsleider van supermarkt Coop haar vroeg of ze niet iets wilde doen met haar talent voor retail. Na een 'verstandige' keuze volgt ze inmiddels haar hart en ligt de weg open naar een succesvolle carrière in de ondernemerswereld.

Als vijftienjarige scholier trok Bianca voor het eerst het bedrijfsuniform van supermarkt Coop aan. Het bijbaantje bleek op haar lijf geschreven. Het aantal uren dat Bianca als invalkracht in de supermarkt te vinden was, groeide al snel. Binnen enkele jaren klom ze op van vakkenvuller en de broodafdeling naar versmanager. Geen wonder dat de bedrijfsleider al snel haar ambities voor een serieuze carrière peilde. "Dat vond ik natuurlijk een enorm compliment. Maar in mijn achterhoofd zat een stemmetje dat riep: 'Bianca, je gaat toch niet je hele leven in een supermarkt werken?' Vandaar mijn ‘verstandige’ keuze voor de opleiding Verpleegkunde."

Het keerpunt

"Pas achteraf zie ik dat de opleiding Verpleegkunde misschien een verstandige keuze leek, maar geen wijze keuze was. Ik kwam als stagiaire keer op keer in de ouderenzorg terecht. Terwijl ik duidelijk aangaf dat mijn voorkeur uitging naar een stageplek in het ziekenhuis. Toen ik halverwege het derde jaar van mijn opleiding hoorde dat ik ook mijn afstudeerstage in de ouderenzorg ging doen, knapte er iets. Dat was het moment dat ik dacht: en nu kap ik er mee. Ik heb het studiejaar afgemaakt en met nog één afstudeerjaar voor de boeg ben ik gestopt. Zonde, vonden mensen om me heen. Maar ik wist dat het me uiteindelijk niet gelukkig zou maken."

Perfect studiestraatje

"Vanwege het coronavirus volgde ik mijn lessen online en werkte ik daarnaast bijna fulltime in de supermarkt. Ik kreeg de kans om tijdelijk de functie van versmanager over te nemen. Ik was verantwoordelijk voor de groente-, slagerij, brood- en koelversafdeling. Ik moest mensen aansturen, de bestellingen bijhouden en de planning maken. Een verantwoordelijke functie dus. Ik schrok er best van toen ik hiervoor werd gevraagd. Ik zag mezelf helemaal niet als geschikte kandidaat, maar ontdekte dat ik meer in mijn mars had dan dat ik zelf had kunnen vermoeden. Voor mij was dat het bewijs dat de studie Ondernemerschap & Retail Management eigenlijk wel perfect in mijn straatje paste."

IJzeren greep

"In februari 2021 ben ik gestart met de Ad-opleiding. De kennis die ik opdoe, pas ik meteen toe in mijn functie als verkoopspecialist. Het is een opleiding die erg praktijkgericht is. Ik leer bijvoorbeeld om met de juiste presentatie- en promotietechnieken de omzet te verhogen. Daarnaast leer ik ook veel over mezelf. Faalangst en onzekerheid hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Als kind al kon ik ontzettend in paniek raken wanneer ik een presentatie moest houden. Ook op de middelbare school hield die angst me in een ijzeren greep. In al die 21 jaar is er op school nooit iemand geweest die heeft gedacht: laten we Bianca daar eens mee helpen. Pas nu ik deeltijd studeer, is daar aandacht voor. Dat voelt zo fijn."

Schone lei

"Persoonlijk ben ik de afgelopen maanden enorm gegroeid. Inmiddels denk ik stiekem al na over de volgende stap in mijn carrière als assistent supermarktmanager. Dat zou betekenen dat ik naar een ander filiaal moet. Daar kijk ik een beetje tegenop, maar aan de andere kant is dat misschien juist wel een heel mooi moment om met een schone lei te beginnen. Daar ben ik gewoon Bianca, niet dat onzekere meisje dat in huilen uitbarst tijdens een spannend moment. Dus wellicht moet ik de uitdaging gewoon aangaan en mijn vertrouwde supermarkt verruilen voor een nieuwe stap."

Hart en hoofd

"Het verruilen van het vertrouwde voor iets nieuws is best lastig. Maar voor iedereen die nog twijfelt om het roer om te gooien, heb ik maar één advies: kies voor een baan waar je blij van wordt. Kies met je hart, niet met je hoofd."

Afbeelding
608x312px_roze

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet?

Kom naar een van onze voorlichtingsevenementen en ontdek of deeltijd studeren iets voor jou is!