“Bij de opleiding werktuigbouwkunde leer je eerst de theorie, daarna pas je het in de praktijk toe. Heel prettig, want dan heb je een duidelijk doel. In het eerste jaar begonnen we bijvoorbeeld met tekenlessen en berekeningen, en daarna mochten we ook echt produceren wat we zelf hadden getekend. We werken ook vaak samen met bedrijven, dus het leren gaat hier echt al richting werken. Dan overleggen we met de klant wat zij willen en leggen we ons idee aan hen voor. We keken bijvoorbeeld voor een bedrijf naar de mogelijkheden bij het 3D-printen van constructieonderdelen. Er kwam ook een keer een opdracht vanuit NHL Stenden zelf: een conciërge vroeg of we een telefoonhouder konden maken, die dan ook echt opgehangen wordt. En bij werktuigbouwkunde komt ook veel moeilijke wiskunde kijken. Daar ben ik goed in, dus een beetje uitdaging is wel fijn.”
“We hebben een speciaal lab voor duurzame kunststoffen”
Karretjesrace
“Het leukste project was een race met een eigengemaakt karretje. Een half jaar lang was je bezig met het ontwerpen van een karretje dat aan bepaalde eisen moest voldoen: het moest 20 meter vooruit gaan, dan uit zichzelf omkeren en weer terugrijden, en het mocht niet op opgeslagen energie werken. De kar van mijn groepje maakten we met allemaal tandwielen die in elkaar overgingen. Helaas werkte het niet zo goed: het karretje knalde al bij het begin uit elkaar. Maar gelukkig gaat het niet alleen om het eindresultaat: we werden wel genoemd als innovatiefste idee!”
“We kijken altijd hoe het beter en schoner kan voor het milieu”
Duurzame kunststoffen
“Op de opleiding zijn we nog vooral technisch bezig en met grote machines, maar ik wil uiteindelijk meer de medische kant op, waar de machines wat fijner zijn. Het lijkt me leuk om nieuwe machines te ontwerpen die hun werk nog sneller of beter doen. Wat mij ook erg trekt, is de aandacht voor duurzaamheid die hier op school is. We kijken altijd hoe het beter en schoner kan voor het milieu. We hebben een speciaal lab voor duurzame kunststoffen, waar je kunt proberen of je ideeën werken of dat je misschien ander materiaal moet kiezen. Daar lopen ook altijd beheerders rond die met je meekijken naar wat er mogelijk is. Daar staat NHL Stenden sowieso wel om bekend: iedereen wil je altijd graag helpen.”
“Het zou goed zijn als de technische wereld wat diverser werd”
Mannenwereld
“De technische wereld is best een mannenwereldje, het zou goed zijn als dat wat diverser werd. Soms kijken vrouwen heel anders tegen een probleem aan dan mannen, en samen kom je dan tot de beste oplossing. De jongens uit mijn opleiding komen vaak vooral met praktische dingen, maar ik wil ook wat aan het uiterlijk van een product doen. Dat zijn beide belangrijke aandachtspunten, en zo kom je samen tot iets echt goeds.”