Carmen Veldkamp

Afbeelding
Carmen
“Ik weet nu hoe ik mijn kennis kan gebruiken om mensen te helpen”
Carmen Veldkamp
Student Master Design Driven Innovation

Carmen Veldkamp (23) studeerde eerst Communication & Multimedia Design in Groningen. Na het halen van haar bachelordiploma kwam deze Groningse studente naar Leeuwarden voor de 1-jarige master Design Driven Innovation (DDI) bij NHL Stenden. Inmiddels legt ze de laatste hand aan haar masterproef.

“Na mijn bachelor wilde ik verder studeren, maar de universiteit was mij te wetenschappelijk gericht. Bij de master DDI ben je vooral aan het dóén. Je doet ontwerpgericht onderzoek voor wicked problems: complexe maatschappelijke vraagstukken waar verschillende invalshoeken bij komen kijken. Je doet eerst vooronderzoek naar het probleem, maar gaat ook al gauw het veld in: je test dingen zelf en gaat met mensen in gesprek. Dan gebruik je al je zintuigen: je ziet, hoort, ruikt en voelt waar het over gaat. Zo haal je heel andere data op dan vanachter je laptop.”

Je doet ontwerpgericht onderzoek voor wicked problems”

Project voor echte opdrachtgever

“Een voorbeeld: in de Veenkoloniën hebben de minima eerder gezondheidsklachten en worden ze minder oud. Wij onderzochten hoe je daar de mensen kunt bereiken die het meest hulp nodig hebben bij het versterken van hun gezondheidsvermogen. We begonnen ons veldonderzoek door in Emmen met mensen te spreken over onderwerpen als geluk, eten en sporten. Iemand verwees ons door naar Klazienaveen, waar ons onderzoeksthema sterk speelde. En daar werden we weer doorverwezen naar de Voedselbank, waar we een tijdje meeliepen en ook weer met mensen in contact kwamen. Zo kwamen we erachter dat er veel schaamte is om hulp te vragen. Onze oplossing was om dit laagdrempeliger te maken door onder andere het buurtcontact te stimuleren.”

“Jij bent de verbinder tussen de doelgroep en alle stakeholders”

Multidisciplinair samenwerken

“Ontwerpgericht onderzoek kun je in elke sector toepassen, want innovaties en complexe vraagstukken zijn overal: binnen de zorg, binnen scholen, en vanuit mijn eigen achtergrond kan ik het bijvoorbeeld toepassen in de marketing of communicatie bij een reclamebureau. Het leuke is dat je tijdens de opleiding al te maken krijgt met die verschillende vakgebieden. Mijn medestudenten deden onder andere vooropleidingen in toerisme of hrm. Iedereen heeft een andere achtergrond, en dus andere werkwijzen en invalshoeken. Bij wicked problems zul je altijd multidisciplinair samenwerken; je bent de verbinder tussen de doelgroep en alle stakeholders.”

“In dit ene jaar ben ik veel zelfverzekerder geworden”

Jezelf ontwikkelen door wat voor de ander te betekenen

“Het was een intens jaar, doordat je in korte tijd ontzettend veel leert, ook op persoonlijk vlak. Het heeft me veel meer gebracht dan alleen kennis over innovatie: door al het samenwerken, mensen aanspreken en echt dóén ben ik in dit ene jaar veel zelfverzekerder geworden. Ook weet ik nu hoe ik mijn kennis kan gebruiken om mensen te helpen, en dat is wat ik het liefst doe. In mijn masterproef focus ik op burn-out onder jongeren in een prestatiemaatschappij. En na het afstuderen wil ik bij voorkeur aan de slag bij een non-profitorganisatie of gemeente, in een team dat maatschappelijke vraagstukken oppakt.”