Daphne Pel

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik wil meehelpen om grote bedrijven duurzamer te maken”
Daphne Pel
Student Chemische Technologie

Daphne Pel (21) wil de wereld een betere plek maken. Niet alleen door haar dagelijkse keuzes, maar ook op grotere schaal. Daarom koos ze voor Chemische Technologie in Leeuwarden, een opleiding die gezamenlijk wordt aangeboden door NHL Stenden en Van Hall Larenstein en die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

“Ik wilde altijd al iets met duurzaamheid doen. Het is goed dat iedereen z’n steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door minder nieuwe kleding te kopen en geen vlees te eten, maar zoiets heeft maar weinig impact. Daarom wil ik meehelpen om grote bedrijven duurzamer te maken. Als consument kun je in de winkel kiezen voor een duurzaam of een niet-duurzaam geproduceerde fles shampoo, maar eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat elke fles van gerecycled plastic is gemaakt. Hoe zorg je ervoor dat bedrijven een betere productiemethode kiezen?”

“Het eerste jaar is vooral veel scheikunde en leren werken op het lab”

Meedenken over de nieuwste technieken

“Op dit moment zijn we met een interessant project bezig voor het bedrijf Wetsus. Met een ‘Blue Energy’-systeem wordt energie opgewekt uit de combinatie van zout en zoet water. Dat is een redelijk nieuwe techniek en Wetsus is een van de voorlopers in de ontwikkeling ervan. Wij denken mee om dat proces te optimaliseren. Die techniek wordt nu ook uitgeprobeerd bij de Afsluitdijk; dat is een goede plek ervoor omdat zoet en zout water er zo dicht bij elkaar liggen. Het is best bijzonder dat het opwekken van energie hier met natuurlijk water kan. De medewerkers van Wetsus vinden het zelf ook leuk om met ons samen te werken. We kregen twee weken lang gastcolleges van iemand van het bedrijf en we hebben persoonlijk contact met ze over het project.”

“Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat elke fles van gerecycled plastic is gemaakt”

Een drukke start

“Het eerste jaar van de opleiding is vooral veel scheikunde en leren werken op het lab. Het was een druk jaar: als je in het lab werkt moet je tegelijk je proef al voorbereiden, en als je klaar bent alles nog uitwerken. Meestal doe je verschillende proeven in dezelfde periode en heb je daarnaast nog andere vakken, dus dat kost veel tijd. Maar het leuke is dat je meteen al dingen leert waarvan je eerst niet eens van het bestaan wist. Een voordeel was dat ik al in Leeuwarden woon, dus lekker thuis kon blijven wonen. Zo hoef ik niet ook nog boodschappen te doen en te koken; mijn ouders maken het eten klaar, dus ik hou genoeg tijd over voor mijn studie.”