David Naafs

Afbeelding
ervaringsverhaal-david-naafs.jpg.jpg
“Met deze flexibele opleiding kan ik snel mijn papiertje halen”
David Naafs
student Leraar Engels (flex)

David Naafs (36) heeft -na omzwervingen in de commercie- zijn zinnen gezet op een carrière in het onderwijs. Toen twee jaar geleden het lerarentekort veel in het nieuws was, leek het hem leuk om in de voetsporen van zijn vrouw te treden, die al in het onderwijs zat. Zijn keuze viel op Leraar Engels.

Flexibel studeren

“Het was een logische keuze voor mij, ik ben er van kinds af aan goed in geweest, omdat ik veel in het Engels las en naar de BBC keek. En ik had ook al een beeld van het vak, omdat mijn vrouw in het onderwijs zit. Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen en ik heb het ambitieuze plan om de studie binnen het komende jaar of anderhalf af te ronden. Met deze flexibele opleiding kan ik relatief snel mijn papiertje halen, want je doet modules in je eigen tempo. In tegenstelling tot de voltijd-variant kan ik nu gewoon een extra vak per module volgen en als je al eerder een hbo-studie hebt afgerond, scheelt dat ook weer een keuzemodule van een halfjaar.”

Online geen probleem

“In het eerste jaar heb ik zoveel mogelijk theoretische vakken afgerond. Dat komt nu in coronatijd goed uit, want ik hoef geen vakken meer te volgen. Momenteel richt ik me op pedagogiek, vakdidactiek en ben ik ook al bezig met mijn afstudeerfase. Toch mis ik de inspirerende leeromgeving; als je op school bent, kun je makkelijk even met andere studenten praten. Desalniettemin vond ik dat NHL Stenden de transitie naar online snel op poten had gezet, dat vond ik bewonderenswaardig.”

Fijne kneepjes van het lesgeven

“Als stage geef ik één dag in de week les in het mbo en ik heb het geluk dat ik nog steeds een fysieke klas heb. Dat scheelt wel hoor, anders is het wel heel moeilijk om te oefenen. Ze gebruiken op mijn school geen lesboek en dat vind ik echt een voordeel. Met alles wat ik nu leer op school kan ik zelf mijn lessen vormgeven. Daarmee voorkom ik dat ik in een bekende valkuil trap: dat ik na mijn opleiding alles uit een tekstboek doe. Dat is niet fout natuurlijk, maar ik denk dat het beter kan. Je kunt als leraar eens lekker de present simple gaan uitleggen, maar ik vraag me af of dat zinvol is. Ik vind dat leerlingen Engels echt moeten leren praten en schrijven.”

Zingeving in het werk

“Iedereen zoekt in wezen naar zingeving en iets dat bij je talenten past, iets bijdraagt. Dat gevoel heb ik bij het leraarschap heel sterk. Je kunt onzekere pubers echt een stuk meegeven waar ze later iets aan hebben. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook hoe ze de schoolperiode doorkomen. Connectie met andere mensen: meer hebben we niet in het leven. That’s pretty much it!”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina van Leraar Engels.

Wil jij je ook graag starten in februari? Bekijk direct jouw mogelijkheden.