Leraar Engels

B Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Engels, Bachelor, voltijd

Heb je een voorliefde voor de Engelse taal en vind je het belangrijk dat jongeren deze mooie en nuttige taal goed leren beheersen? Ben je creatief, oplossingsgericht en beschik je over prima sociale en communicatieve vaardigheden? Dan is de lerarenopleiding Engels zeker voor je weggelegd.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2021.
 • Breng een deel van je studie door in het buitenland.
 • Veel mogelijkheden om je te specialiseren.

Wat staat je te wachten?

Je hebt te maken met veel verschillende klassen die allemaal weer anders zijn. Daarvoor ontwikkel je toetsen, bereid je lessen voor en doe je alles om jouw kennis goed over te brengen. Dat is het onderwijs. Een mooi vak, want je kunt er alles instoppen wat je hebt.

Tijdens de opleiding Engels leer je alles wat je moet weten om een goede leraar te worden. Je werkt aan je eigen Engelse taalvaardigheid, maar ook aan je kennis over Engeland, Amerika en andere Engelstalige landen. Daarvoor ga je ook naar het buitenland. Je ontdekt hoe je leerlingen enthousiast kunt maken voor je vak en hoe je hen kunt helpen bij het leren van de taal.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding leraar Engels?

Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo. Deze hbo-lerarenopleiding kan ook een goede basis zijn voor een baan buiten het onderwijs. Vaardigheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken vormen een brede professionele basis.

vt_leraar_engels_sfeer

Welke vooropleiding heb je nodig voor Leraar Engels?

Voor de opleiding Leraar Engels heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Placeholder

“Leerlingen nemen je steeds meer in vertrouwen.”

Doorstuderen? Doe een master!

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan bijvoorbeeld voor de deeltijd masteropleiding Leraar Engels die NHL Stenden in Groningen aanbiedt in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Je behaalt hiermee een eerstegraads bevoegdheid.

studeren_lwd

Stage lopen vanaf jaar 1

Waar leer je het beste lesgeven? Voor en in de klas natuurlijk! In het eerste jaar maak je meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Je neemt een kijkje in het werkveld en werkt met medestudenten aan projecten in ateliers. Vanaf het tweede jaar ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Studeren in het buitenland

Om de taal zo goed mogelijk te leren spreken, heb je verschillende mogelijkheden om naar een Engelstalig land te gaan. In het eerste jaar organiseer je zelf een excursie naar Londen. Voor je minor in het derde jaar kun je vijf maanden studeren in Groot-Brittannië of een ander Engelstalig land of drie weken naar Amerika gaan. Want daar leer je pas écht goed Engels spreken!

Studieopbouw Leraar Engels

De opleiding tot docent Engels is praktijkgericht; tijdens de gehele opleiding werk je aan de kennis, houding en vaardigheden die bij een leraar horen. Je leert onder andere pedagogische vaardigheden, vakdidactische vaardigheden, organiseren, samenwerken en reflecteren. Zo ontwikkel jij je tot een professionele docent.

Jaar 1

In het eerste jaar onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je kijkt welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en in welke mate jij daaraan voldoet. Je leert de basisbeginselen van het lesgeven zoals interactie met leerlingen en het maken van verantwoorde lessen. Je loopt een korte stage en je werkt met medestudenten aan projecten. Zo organiseren jullie samen een excursie naar Londen, iets wat je ook als docent zult gaan doen. Verder leer je door het voorbereiden en uitvoeren van een theatervoorstelling samen te werken met anderen en om je houding en je stem in te zetten voor een groter publiek. Natuurlijk volg je ook vakinhoudelijke lessen, zoals grammatica, fonetiek, jeugdliteratuur en British & American Studies.

Vakken

 • proficiency
 • phonetics & pronunciation
 • grammar
 • vocabulary
 • British & American Studies
 • young adult literature

Je bouwt verder op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Onder begeleiding van een coach ga je dit jaar zelf lessen geven, zodat je het geleerde in de praktijk kunt brengen. Ook verdiep je je kennis van de Engelse taal en literatuur.

Modules

 • proficiency
 • vocabulary
 • British Arts in Context
 • American Arts in Context
 • ateliers vakdidactiek en onderwijskunde
 • electives

In jaar drie ga je steeds meer zelfstandig lesgeven en verdiep je je in het op maat begeleiden van leerlingen. Verder zet je de puntjes op de i voor wat betreft je vakkennis en vakvaardigheden Engels en werk je aan een aantal grotere individuele opdrachten.

In de tweede helft van jaar 3 start je me één van de minoren die door NHL Stenden worden aangeboden. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Wil je je verder verdiepen in de geschiedenis, politiek en cultuur van Amerika? Of wil je juist werken aan je pedagogische vaardigheden? Er is altijd een passende Minor voor je. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een minor in een Engelssprekend land te volgen. Deze laatste mogelijkheid is een unieke kans om een doeltaalland echt goed te leren kennen. 

Modules

 • proficiency en kbt-training
 • English language teaching
 • ateliers vakdidactiek en onderwijskunde
 • modules voor de minor

In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Daarnaast doe je een afstudeeronderzoek en geef je vorm aan de ontwikkeling van je professionele identiteit.

De praktijk in

Tijdens de bacheloropleiding Leraar Engels staat de praktijk centraal. Door stage te lopen, maar ook door te werken aan praktijkprojecten. Je doet onder andere:

Beeld van het beroep

Je gaat op bezoek bij een school. Je vormt een beeld van het Nederlandse onderwijs, onderzoekt hoe een dag van een leraar eruit ziet, hoe jouw vak gegeven wordt en wat jij zelf in huis hebt en wilt ontwikkelen om een goede leraar te worden. 

Het dramaproject

Je leert door het voorbereiden en uitvoeren van een theatervoorstelling samen te werken met anderen en om je houding en je stem in te zetten voor een groter publiek. 

Excursie

Je organiseert samen met een aantal klasgenoten een excursie naar Londen. Je leert zo hoe je een excursie moet organiseren, rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van anderen. Je draait zo ‘proef’ voor als je als docent op een school een excursie moet organiseren voor je eigen leerlingen.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.