Francien Folkerts

Francien Folkerts liep haar LIO-stage bij vmbo-school SBO in Heerenveen

Placeholder

”Leerlingen nemen je steeds meer in vertrouwen.”

Bingo en memory
“Tijdens mijn LIO-stage gaf ik Engels aan vier verschillende klassen met leerlingen tussen de elf en zestien jaar. Ik gaf mijn lessen in blokuren en de meeste jongeren vinden het moeilijk om hun aandacht zolang erbij te houden. Het was een echte uitdaging om alle leerlingen bij de les te houden en te motiveren. Gelukkig hebben ze op het SBO in Heerenveen digitale schoolborden. Ik maakte mijn lessen leuker door bijvoorbeeld grappige filmpjes te laten zien of leuke plaatjes via internet te zoeken. Op die manier hebben de scholieren niet door dat ze aan het leren zijn en dat werkt het best. Ik deed bijvoorbeeld ook vaak spelletjes met ze. Dan deden we bingo of memory in het Engels. Spelenderwijs leren ze meer over de taal en dat werkt heel goed!”

Tips and tricks
“Op NHL Stenden Hogeschool had ik tijdens mijn stage gemiddeld één keer in de week een gesprek met mijn netwerkgroep. In deze groep zitten allemaal studenten van NHL Stenden die ook hun LIO-stage lopen. Tijdens deze bijeenkomsten kon iedereen zijn ei kwijt en zochten we samen naar oplossingen hiervoor. Ik heb daar ontzettend veel aan gehad. Veel studenten lopen tegen dezelfde dingen aan tijdens hun stage. Door erover te praten konden we tips uitwisselen.”

Vertrouwensband
“Ik heb Engels altijd een heel mooie taal gevonden. Mijn opa was vroeger ook docent Engels en sprak altijd met heel veel passie over zijn vak. Toen hij overleed kreeg ik steeds meer motivatie om iets met Engels te doen. In eerste instantie koos ik deze opleiding voornamelijk voor de taal, maar ik werd tijdens mijn studie steeds enthousiaster over lesgeven. Ik vind het bijzonder om te merken dat leerlingen je steeds meer in vertrouwen nemen naarmate ze je langer kennen. Tijdens mijn LIO-stage heb ik echt een band met mijn leerlingen opgebouwd.”