Dorien Beijk

Afbeelding
dorien-beijk
“Tijdens de opleiding leer je te ontdekken wie je bent en waar je voor staat.”
Dorien Beijk
Alumna Ondernemerschap & Retail Management

Dorien Beijk (30 jaar) volgde de opleiding Ondernemerschap & Retail Management en is sindsdien uitgegroeid tot een succesvolle ondernemer en initiatiefnemer van haar eigen bedrijf Loofys, een online webshop in 100% plasticvrije badartikelen.  

“Ik heb altijd al een enorme drive gehad om ondernemer te worden. Waar dit vandaan kwam? Dat is best een goede vraag. Vaak hoor je dat er iemand uit je eigen omgeving, een ouder of oom of tante ook ondernemer is. In mijn familie is dit niet het geval, maar de vrijheid in het maken van je eigen keuzes waarbij je altijd dicht bij je eigen normen en waarden kan blijven spreekt mij aan. Wat ik namelijk wel altijd van huis heb meegekregen is respect voor je leefomgeving. Dit vormt nu de basis van mijn bedrijf.  De keuze om voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management te gaan, was dan ook een logisch stap voor mij. In eerste instantie schreef ik mij in voor de associate degree. Ik kwam van het MBO en vond vier jaar studeren een lange tijd.”

Azië, de bron van mijn inspiratie.

“Na twee jaar studeren, die echt voorbij vlogen, besloot ik mij alsnog in te schrijven voor de volledige bacheloropleiding. Ieder jaar is namelijk weer anders en leer je nieuwe dingen. Zo kon ik in het derde jaar studeren in het buitenland, en ging ik op Grand Tour naar Azië. Het viel mij direct op dat dit land kamt met een groot afvalprobleem. Dit maakte veel bij mij los, merkte ik. Ook stond alles zo in contrast met hoe ik mij had voorbereid op deze reis. Een azuurblauwe zee, met parelwitte stranden. Wat je niet ziet op deze plaatjes is dat er in de zee afval ronddrijft en stranden naast parelwit óók vol liggen met afval. Ik besloot de woede die ik voelde, om te zetten tot iets positiefs. Hier wilde ik wat mee gaan doen! Het balletje begon echt te rollen toen mijn kamergenoot ’s avonds zei dat ze even een douche ging nemen. Waarop ik op dat moment heel bewust werd gemaakt van de hoeveelheid plastic verpakkingen van de producten die wij dagelijks gebruiken in de badkamer. Ik heb direct daarna de mogelijkheden verkent om te kunnen afstuderen in mijn eigen bedrijf. Op dat moment had ik nog geen idee hoe ik een startup zou kunnen beginnen in de circulaire economie. Ik kreeg direct groen licht vanuit de opleiding, én zo is uiteindelijk Loofys ontstaan.”

Stap voor stap

“Mensen vragen mij vaak, hoe is jouw bedrijf ontstaan? Vooral door te durven, denk ik. Wij leven hier in Nederland in een warm bad. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Ik heb de gok gewaagd en geen moment spijt gehad. Tijdens mijn afstuderen heb ik mijn scriptie geschreven over het opstarten van een startup binnen de circulaire economie. Ik leerde al snel dat je een duidelijk verhaal nodig bent, én... als je iets wil veranderen bij mensen dan moet je iets veranderen in hun dagelijkse routine. Ik heb daarnaast zelf veel geëxperimenteerd, door bijvoorbeeld mijn haar een jaar lang niet te wassen. Mijn eerste producten die ik inkocht waren een bamboe tandenborstel en een shampoobar die ik probeerde te verkopen bij braderieën. Om te kijken hoe klanten reageerden. Concurrentie was er toen weinig. Toen dat een beetje liep begon ik een kleine webshop en kwamen er stap voor stap wat meer producten bij. Inmiddels heb ik een webshop met veel meer producten, zoals wattenstaafjes, conditioner, en afgelopen jaar zonnebrand ontwikkeld en scheerzepen. Nu zijn wij bezig met de ontwikkeling van een gezichtsreiniger. “

Waar sta je voor?

“Wat mij heel erg geholpen heeft in dit proces, is dat ik tijdens de opleiding de ruimte heb gekregen om te ontdekken wie ik ben en waar ik voor sta. Ik voelde mij altijd gehoord, en werd direct erkent als een jonge ondernemer in spé. De opleiding kent veel facetten, wat jou veel kennis meegeeft die je breed kan inzetten. Mijn ambitie is om de consument te laten zien dat het plasticvrij kan. Dat is waar ik in geloof. En als je ergens in gelooft..durf het dan te doen!”

Tip van Dorien: Durf te kiezen voor wat jij nú leuk vindt. Kijk niet te veel vooruit.

Benieuwd hoe het is om zelfstandig ondernemer te worden? Bekijk dan deze video van Dorien.