Emma Vos

Emma Vos werkte als stagiair bij het Panamakanaal als surveyor van een baggerbedrijf.

Placeholder

”Zelfstandig en stevig in je schoenen staan”

Baggeren bij het Panamakanaal

“Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn stage en het was echt een prachtige ervaring. Hoe tof is het dat ik onderdeel was van een project waarvan iedereen vanaf weet! Als surveyor bij het baggerbedrijf Jan de Nul, kreeg ik de opdracht om de cofferdammen, die het “droog” bouwen van de nieuwe sluizen mogelijk maakt, weg te baggeren. Toen ik daar in Panama was, ging de fase in om deze dammen weg te halen, zodat het water van de Atlantische en Stille Oceaan door de sluizen kon. Als surveyor mat ik voor, tijdens en na het weghalen van de dammen hoeveel kubieke meter zand werd weggehaald. Vervolgens ging ik dat analyseren en bracht ik de gegevens samen met de hoofdsurveyor in kaart.”

Je doet het samen

“Ik werkte in een specialistisch internationaal team, waaronder Portugezen, Belgen, een Argentijnse en een Mexicaan. Ook had ik veel contact met de plaatselijke Panamese bevolking. Je wisselt veel kennis, ervaringen en bevindingen met elkaar uit, dat vond ik ontzettend leuk. Je bouwt echt een hechte band met deze mensen op, omdat je elk uur van elke dag met elkaar optrekt. Dan komen ook nog eens de verschillende culturen om de hoek kijken. De een wil uitgebreid warm eten ’s middags, terwijl de ander een broodje voldoende vindt. Daarnaast heb je ook veel verschillende inzichten op problemen en andere zaken, die wel een beetje cultureel gekleurd zijn. Dat maakt het werk nog interessanter! Soms is het ook wel lastig om constant met dezelfde mensen te leven, al bereidt de opleiding je daar goed op voor. De eerste twee jaar van de opleiding zit je op campus op Terschelling. Je bent daar ook aangewezen op je klas en moet je het met elkaar doen. Je bouwt een hechte band met elkaar op en raakt gewend aan het feit dat je constant bij elkaar bent. Dat zie je ook heel erg terugkomen in de praktijk.”

Bijzonder vakgebied

“Met de opleiding Ocean Technology kom je ver: letterlijk. Als je iets van de wereld wilt zien is een studie op het MIWB een manier om dat te bereiken. Het is vaak een van de redenen waarom mensen voor dit vak kiezen, maar alles rondom dit vak is bijzonder: de studie, de campus op Terschelling en de (internationale) omgeving waarin je kunt werken. Daarnaast willen docenten én studenten je graag helpen en krijg je voldoende, persoonlijke begeleiding. Wat ik belangrijk vind is dat je met Ocean Technology niet per se in het buitenland hoeft te gaan werken. Je kunt ook bij een bedrijf in Nederland aan de slag! Het werk trekt je wel of het trekt je niet. Als ik je iets zou mogen aanraden is om echt de sfeer te proeven tijdens een open dag. Dan weet je direct of dit bijzondere vakgebied iets voor jou is.”