Erik Kleppe

Afbeelding
ervaringsverhaal-erik-kleppe.jpg
“Het is mijn doel om voor iedere leerling wiskunde begrijpelijk te maken zodat iedereen een voldoende kan halen”
Erik Kleppe
Master Leraar Wiskunde

Erik Kleppe (62) stond zijn hele leven tussen de bloemen en planten. Tot hij zijn baan verloor, toen koos hij ervoor om te doen wat hij écht leuk vond. Nu heeft hij na zijn bachelor ook de Master Leraar Wiskunde afgerond.

Flora en Fauna

“Ik heb altijd in de flora en fauna gezeten. Toen ik mijn studie Tuinbouwplantenteelt had afgerond ben ik gaan lesgeven op een middelbare tuinbouwschool. Daarna werkte ik jaren in de tuinbouw en als manager in de sociale werkvoorziening. Toen er een reorganisatie aan kwam moest ik solliciteren op mijn eigen functie. Ik werd niet aangenomen, dat was wel even pijnlijk. Ik was 57 en zat ineens zonder werk. Ik dacht op dat moment: ik heb nog een heel leven voor me, wat vind ik leuk en waar liggen nog kansen?”

Wiskunde

“Ik vond wiskunde altijd al een leuk vak en door mijn ervaring op de middelbare tuinbouwschool wist ik dat lesgeven bij me past. In 2015 kwam ik een docent van de master Leraar Wiskunde van NHL Stenden tegen. Het voelde alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik besloot de deeltijdopleiding Leraar Wiskunde te volgen. Ik was vanaf het eerste moment zo gemotiveerd dat ik continu hoge cijfers haalde. Waar ik vroeger weleens met een zes thuiskwam waren dat nu ineens achten en negens. Ik wist ook meteen dat ik hierna verder wilde studeren voor de master om mijn eerstegraadsbevoegdheid te halen. Ik zie het als een uitdaging om de wat oudere leerlingen moeilijke wiskunde uit te leggen.”

“Ik was 57 en zat ineens zonder werk. Ik dacht: ik heb nog een heel leven voor me. Waar liggen nog kansen?”

Pittig

“Vlak voordat ik met de opleiding begon werd ik aangenomen op een middelbare school in Kollum. Ik gaf les aan een 6 vwo-klas terwijl ik nog niet tweedegraadsbevoegd was. Dan is de stof uitleggen best pittig, ik zat er dan in mijn uitleg weleens naast. Tijdens de bachelor en master merkte ik al gauw dat ik steeds beter in wiskunde werd. Ik ging meer verbanden zien en werd beter in mijn uitleg. Dankzij vakken als didactiek en pedagogiek leerde ik hoe je de stof kunt overbrengen op leerlingen. Dat laatste heb ik altijd al interessant gevonden en triggerde mij dan ook om de master te gaan volgen. Ik wilde onderzoeken wat wel en niet werkt als het op het leren van wiskunde aankomt.”

Master

“Tijdens de master deed ik daarom onderzoek naar samenwerkend leren, dat is een ontzettend interessant onderwerp. Je ziet namelijk dat leerlingen wiskunde beter begrijpen als ze elkaar helpen. Als docent gebruik je soms te ingewikkelde taal, als leerlingen onderling in ‘leerlingentaal’ praten begrijpen ze de stof beter. Je ziet dat ze in hele simpele bewoordingen, die misschien niet altijd wiskundig juist zijn, de stof uitleggen. Het is mijn doel om voor iedere leerling wiskunde begrijpelijk te maken zodat iedereen een voldoende kan halen.”

“Ik wilde onderzoeken wat wel en niet werkt als het op het leren van wiskunde aankomt.”

Tijdsinvestering

“Het voordeel van mijn leeftijd is dat ik geen thuiswonende kinderen meer heb die om aandacht vragen. We hebben wel twee katten, Bob en Boris. Die willen af en toe een aai over de bol en brokjes maar verder redden ze zich wel. Van mijn vrouw krijg ik veel support. Maar toen ik tijdens een vakantie alleen maar in de boeken zat om te studeren voor de master was het voor haar wel even doorbijten. De master vond ik ook wel een stuk pittiger dan de bachelor. Vooral qua stof en snelheid. Gelukkig was alles vanuit NHL Stenden erg goed georganiseerd en is de kwaliteit van het onderwijs zeer hoog. Dit maakte het voor mij, ondanks de pittige momenten, een hele fijne periode.”

“Ondanks mijn leeftijd heb ik nog veel kansen op de arbeidsmarkt. Helemaal met een master. Het voelt best prettig om schaars te zijn.”

Droom

Ik zie mijzelf ooit nog wel op een hogeschool werken, en ooit is op mijn leeftijd waarschijnlijk dichterbij dan gedacht. Het mooie aan de opleiding Leraar Wiskunde is dat je, ondanks je leeftijd, nog heel veel kansen hebt op de arbeidsmarkt. Helemaal met een master op zak. Het voelt eerlijk gezegd best prettig om zo schaars te zijn.”