Erwin van der Velde

Afbeelding
Erwin van der Velde alumni Ad Logistiek
“Twee jaren zijn zo voorbij. Als je nu begint, bedank je jezelf als je klaar bent.”
Erwin van der Velde
Alumnus Ad Logistiek en Economie

Erwin van der Velde (29 jaar) heeft onlangs de duale Associate degree opleiding Logistiek en Economie op NHL Stenden afgerond. Kort daarna solliciteert hij, mét succes, op zijn droombaan: Manager Logistics inbound & internal bij Friesland Campina in Leeuwarden.

 

Erwin heeft in zijn functie de verantwoordelijkheid over alle inkomende logistiek. Daarnaast stuurt hij vijf afdelingen aan vanuit zijn leidinggevende positie. Toch had hij vroeger nooit verwacht hier nu te staan. “Het was altijd een jongensdroom  om te werken bij Defensie. De grote machines en het feit dat ik ben opgegroeid dicht bij de luchtmacht speelt vast ook mee. Dit was dus waar ik voor ging. Ik volgde een mbo-opleiding in de Logistiek en begon in 2015 met werken bij Defensie in de rol van sergeant. Ik heb hier in totaal zeven jaar gewerkt, altijd in de logistiek. Ik vind het fijn om ondersteunend te zijn aan anderen, zodat zij hun werk goed kunnen doen. Dit spreekt mij aan in de logistiek. Een sector waarbij je ook altijd oog hebt voor het optimaliseren van processen, kijken waar het beter kan. Bij Defensie bouw je, in de jaren dat je er werkt, opleidingsbudget op. Toen ik de kans kreeg, koos ik om mij verder te ontwikkelen in de logistiek, terwijl ik werk. Deze combinatie vond ik in de duale Ad Logistiek en Economie, waarin ik in twee jaar mijn hbo-diploma op zak heb.”

Meer toekomstmogelijkheden

“Tijdens de opleiding ontdekte ik mijn interesse in de logistiek opnieuw en begon ik na te denken over andere functies, op andere niveaus. Zodoende ben ik al tijdens mijn opleiding om mij heen gaan kijken. Langzaam veranderde mijn einddoel voor het behalen van dit diploma. Allereerst ging het mij enkel om het papiertje. Later ontdekte ik dat dit voor mij een opstapje was naar een hogere, leidinggevende rol in de Logistiek. Ik vond deze rol bij Friesland Campina en hier heb ik het laatste half jaar van mijn studie afgerond. Eerst in de functie van customer service officer, en nu die van manager logistiek.”

Durven vragen naar het waarom en uitdagingen niet uit de weg gaan

“Door de opleiding ben ik anders naar logistieke processen gaan kijken. Zo ga je tijdens de opleiding aan de slag met de yellow beld training. Hierbij kleed je een logistiek proces helemaal uit en achterhaal je wat de achterliggende oorzaak is van knelpunten. Je onderzoekt niet alleen waar het probleem vandaan komt, maar bedenkt ook oplossingen die geborgd kunnen worden. In mijn dagelijks werk resulteert dit in dat ik vaker vraag waarom bepaalde dingen worden gedaan om te voorkomen dat het gebeurt omdat het altijd zo is gedaan. Ook op persoonlijk vlak leer je jezelf beter kennen. Je leert je eigen kwaliteiten en valkuilen herkennen, wat nu goed van pas komt in mijn leidinggevende functie. Natuurlijk waren er ook uitdagingen. Zo moest ik wennen aan de lesmethode. Op het hbo krijg je, in vergelijking met het mbo, veel minder richtlijnen mee waar je eindopdracht aan moet voldoen. Dit vond ik lastig, want wanneer doe je het goed? Op het mbo was ik meer gewend aan duidelijke kaders die aan je meegegeven worden. Je kreeg de lesstof, vervolgens een toets en dat was het. Daarnaast vond ik de combinatie werken en leren af en toe best pittig. Toch kan ik het iedereen aanraden en ben ik echt blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Twee jaren zijn zo voorbij. Als je nu begint, bedank je jezelf als je klaar bent.”

 

Meer weten over de Ad Logistiek en Economie?