Esmee Nijenhuis

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Je kunt met Biotechnologie verschillende kanten op”
Esmee Nijenhuis
Student Biotechnologie

Esmee Nijenhuis (20) studeert Biotechnologie, een opleiding die gezamenlijk wordt aangeboden door NHL Stenden en Van Hall Larenstein, waarbij je de lessen volgt op het Van Hall. Wat haar vooral aantrok in deze hogeschool is het praktijkgerichte onderwijs en de aandacht voor duurzaamheid.

“Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in hoe dingen werken. Mijn ouders werden gek van alle vragen die ik stelde. Al snel wist ik dat ik iets met onderzoek en laboratorium wilde doen. Deze opleiding sloot daar goed bij aan. Het toffe aan onderzoek doen op het lab is dat alles wat je doet een grote impact heeft; er zijn allerlei mogelijkheden om mensen te helpen. Deze hogeschool is erg praktijkgericht. Dat sprak me aan, want uiteindelijk moet je het zelf doen. Eerst leer je de beginselen en vervolgens ga je meteen zelf aan de slag. Gaandeweg vind je steeds meer uit hoe alles werkt, vaak is dat een kwestie van trial-and-error. Daar leer je veel van.”

“Met onderzoek op het lab zijn er allerlei mogelijkheden om mensen te helpen”

Studeren in Leeuwarden

“Over Leeuwarden ben ik extreem positief. In het tweede jaar ging ik hier op kamers. Eerst in een huis met vijf anderen, nu heb ik een zelfstandige studio. Het fijne aan Leeuwarden is dat het een niet té grote stad is. Je kunt lekker je eigen ding doen, maar hebt ook veel mensen om je heen dus er is altijd wel wat te doen. Ik ben ook lid geworden van studentenvereniging Osiris, daar ben ik nu voorzitter van de duurzaamheidscommissie. In het begin wilde ik helemaal niet bij een vereniging, want ik was niet zo van het feesten. Maar het werd een hele hechte groep vrienden, met serieuze dingen en ook veel gezelligheid. Mijn commissie houdt zich bezig met het verduurzamen van ons pand in het centrum. We hebben inmiddels veertig zonnepanelen op het dak en maken het diervriendelijker door bijvoorbeeld een vleermuizenkast, bijenkast en insectenhotel.”

“Gaandeweg vind je steeds meer uit hoe alles werkt”

Een duurzame wereld

“Duurzaamheid had altijd al mijn belangstelling, het is tof dat deze hogeschool daar zoveel aan doet. Interessante projecten waren het onderzoeken van alternatieven voor verpakkingsmaterialen – bijvoorbeeld plastics maken uit bacteriën – en het zoeken naar voedselbronnen die voedingsrijker zijn dan wat we nu vaak eten, zoals algen en eendenkroos. Op dit moment richt ik mij op de plantenbiotechnologie, een combinatie met data science lijkt me interessant. Maar je kunt veel verschillende kanten op met deze opleiding, bijvoorbeeld ook richting process engineering of de medische hoek, en alles is even leuk. Mijn toekomst staat dus nog lang niet vast.”