Ester Scherjon

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Je gaat echt iets betekenen voor de zorg”
Ester Scherjon
Student Master Health Innovation

Hoe kun je innovaties inzetten om de zorg te verbeteren? En hoe doe je dat op een manier die écht aansluit bij de mensen die je wilt helpen? Dat zijn precies de vraagstukken waar Ester Scherjon (25) zich op wil storten. Na het behalen van haar bachelor Management in de Zorg verhuisde ze naar Leeuwarden om de master Health Innovation voltijd te volgen. “Ik leer op een ontzettend creatieve manier zorg en techniek te verbinden.”

“Tijdens mijn bachelor bezocht ik jaarlijks de beurs Zorg & ICT in Utrecht. Iedere keer zag ik meer mooie mogelijkheden om mensen door middel van technische innovatie te helpen. Elektronische dossiers, zorgrobots, virtual reality… noem maar op. Het leek me toen al gaaf om later iets te gaan doen op het snijvlak tussen zorg en techniek. Na mijn bachelor ging ik daarom op zoek naar een masteropleiding om mij hierin te specialiseren. De master Health Innovation van NHL Stenden sprong er voor mij meteen uit, omdat je hier samen met de gebruikers een innovatie ontwerpt. Door veel met je doelgroep om tafel te zitten, ontdek je pas echt wat ze nodig hebben. Die aanpak is in mijn ogen dé manier om te innoveren in de zorg.”

Eindgebruiker centraal

“Ik kon kiezen tussen voltijd en deeltijd. Ik merkte op dat veel deeltijdstudenten al in de zorg werkten voor ze aan de master begonnen. Die luxe had ik niet en om eerlijk te zijn wist ik ook nog niet precies welke tak van zorg het beste bij mij zou passen. De voltijdvariant was voor mij een logische keuze, want dan kun je in één jaar je diploma halen. En daarna heb je direct een voordeel op de arbeidsmarkt. Ik maakte tijdens de studie al snel kennis met allerlei organisaties en succesvolle innovaties. Bijvoorbeeld een game die kinderen met autisme leert hoe ze moeten omgaan met sociale interactie. Of een virtual reality-applicatie die mensen met chronische pijn helpt. Het effect van deze oplossingen is wetenschappelijk onderzocht en het werkt echt. Je gaat door te innoveren écht iets betekenen in de zorg. Hoe vet is dat?”

Verbinden

“Toen ik een goed beeld had van hoe ik mijn studie kon gaan vormgeven, besloot ik me te richten op de geestelijke gezondheidszorg. Mijn onderzoek gaat bijvoorbeeld over naasten en depressie. Waar hebben vrienden en familieleden van mensen met een depressie behoefte aan? En hoe kun je bijvoorbeeld een app of game inzetten om die behoefte te vervullen? Ik word hierin volledig losgelaten; ik moet zelf op zoek naar de mensen en middelen die nodig zijn. Dit was eerst even pittig, maar nu ik de juiste contacten heb gelegd ga ik als een trein. Ik heb nu bijvoorbeeld contact met verschillende GGZ-organisaties. Zij helpen mij mensen te vinden die willen meedoen aan mijn onderzoek. Ik heb verschillende creatieve methodes geleerd om hun behoeftes te achterhalen. Als die duidelijk zijn komt de volgende stap. We gaan dan met technische bedrijven om tafel, om samen een innovatie te ontwikkelen die werkt. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik merk dat ik echt een verbinder begin te worden!”

Meer weten over de masteropleiding?

Bekijk de opleidingspagina van de Master Health Innovation. Deze opleiding heette voorheen Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn. Of bezoek een van onze informatie evenementen zoals het Masterevent.