Fadi Qadadi

Afbeelding
ervaringsverhaal-fadi-qadadi.jpg
“Het leuke aan IT is dat het vak elke dag verandert”
Fadi Qadadi
Alumnus HBO-ICT

Fadi Qadadi (24) studeerde cum laude af aan de opleiding HBO-ICT. Na zijn studie kon hij meteen aan de slag bij ING, waar hij ook stage heeft gelopen.

“Ik was altijd al geïnteresseerd in de nieuwste snufjes en technologieën. Dan is HBO-ICT de meest voor de hand liggende opleiding. Veel mensen denken dat je dan programmeur wordt, maar het is zoveel meer dan dat. Je wordt omgeschoold tot een software engineer en leert alle bijbehorende competenties: analyseren, adviseren, ontwerpen, realiseren en beheren. Programmeren is daar maar een klein stukje van.”

“Je wordt omgeschoold tot een software engineer en leert alle bijbehorende competenties: analyseren, adviseren, ontwerpen, realiseren en beheren”

In dienst bij je stagebedrijf

“Het leukste van de opleiding was mijn afstudeerstage bij ING. Ik werkte er aan een nieuwe overstapservice. In het verleden moest overstappen naar ING allemaal op papier en met pdf’s, nu kan het grootste deel automatisch worden gedaan. Mijn procedure gaat echt gebruikt worden. Op driekwart van m’n stage werd ik benaderd door mijn manager: mijn opdrachtgever wilde mij graag in dienst. Dat was heel fijn om te horen.”

“Veel mensen denken dat je programmeur wordt, maar het is zoveel meer dan dat”

Van businesslogica naar technische logica

“In mijn huidige baan is programmeren maar een klein deel van de werkzaamheden. Bij ING leg ik met een team de basis van hun software. Op dit moment zijn we bezig met twee processen: het sluiten van zakelijke rekeningen en het uitbetalen van restsaldo van klanten. Dan hou je je bezig met het hele proces, bijvoorbeeld met de stakeholders bespreken wat hun eisen zijn, de vertaalslag maken van businesslogica naar technische logica en het ontwerpen van de software.”

“Je moet altijd openstaan voor nieuwe ontwikkelingen”

Werken in sprints

“Bij ING werken we in sprints: perioden van twee weken waarin we zoveel mogelijk functionaliteiten proberen toe te passen in applicaties. Daarna analyseren we wat het heeft opgebracht en gaan we er weer twee weken mee aan de slag. Op NHL Stenden leerden we het ook op die manier. Ik vind het een prettige manier van werken. Je ziet gelijk het resultaat en weet wat er beter kan voor je naar de volgende sprint gaat. Want je weet nooit precies van tevoren wat je moet doen; je plannen zullen altijd afwijken van het eindproduct. En het leuke aan IT is dat het vak elke dag verandert. Steeds komt er iemand met een ander idee en bekijk je of je nieuwe processen kunt toepassen in jouw werk. Je moet dus altijd openstaan voor nieuwe ontwikkelingen.”