“Het idee om iets voor een ander te kunnen betekenen sprak mij altijd al aan, dat bracht mij uiteindelijk bij de studie HBO-Rechten. Toen ik aan de studie begon wilde ik mezelf bewijzen en mijn eerste jaar succesvol afronden. Bij het ontvangen van mijn eerste cijfers dacht ik: deze studie gaat mij lukken! Dat gaf mij een goed gevoel.”
Leren vanuit de praktijk
“Tijdens mijn studie vond ik de praktijkopdrachten het leukst, zoals het wekelijkse juridisch atelier waar we in groepen aan echte casussen werkten. Een voorbeeld van zo’n casus was een situatie waarin een medewerker heel vaak niet op kwam dagen, waardoor de eigenaar overwoog hem te ontslaan. Wij onderzochten of dit juridisch gezien toegestaan was. Daarnaast kregen we bij het juridisch atelier regelmatig stellingen voorgelegd die we moesten verdedigen, zoals standpunten over de doodstraf. Dat leidde altijd tot interessante discussies.”
Een eigen webshop
“In mijn derde jaar koos ik voor de specialisatie Recht en Digitaal Ondernemen, iets wat me enorm aansprak. Tijdens deze periode heb ik kennis opgedaan over de juridische aspecten die komen kijken bij een digitale onderneming. We moesten een ondernemingsplan ontwikkelen voor het oprichten van een webshop, waarbij we rekening moesten houden met het opstellen van de algemene voorwaarden, het beschermen van je merk volgens het merkenrecht en het bewaren en beschermen van klantgegevens. Tijdens dit project raakten we zo enthousiast dat we besloten om de webshop daadwerkelijk tot leven te brengen. Op het afrekenen van het product na, werkte de webshop helemaal. Op deze manier konden we de opdracht op een leuke manier presenteren, waarbij onze docenten vanuit de ogen van de klant zelf konden ervaren hoe we de juridische aspecten hadden toegepast. Dit resulteerde in een goed cijfer en zette me aan het denken over een mogelijke toekomst in digitaal recht of privacyrecht.”
Toekomst
“Ik heb twee hele verschillende stages gedaan. In het derde jaar ervaarde ik het werk als sociaal juridisch medewerker en deed ik praktische zaken zoals onder andere het opstellen van aanmaningen en adviesbrieven. Tijdens mijn afstudeerstage deed ik onderzoek naar het Didam-arrest. Het Didam-arrest zegt dat overheidsinstanties eerlijke kansen moeten geven aan bedrijven die interesse hebben in een stuk grond dat bijvoorbeeld door een gemeente wordt aangeboden. Ik heb recente rechtszaken bekeken en experts geïnterviewd om te zien of de afspraken die vóór het arrest zijn gemaakt nog geldig zijn. Bij beide stages heb ik een leuke tijd gehad en veel praktijkervaring opgedaan.
De verschillende stages bevestigden mijn passie om mensen op juridisch gebied bij te staan. Tijdens deze stages kon ik echt ervaren hoe waardevol het is om anderen te helpen met hun juridische problemen en vragen. Het is een fantastisch gevoel dat ik een verschil kan maken in iemands leven door mijn juridische kennis. In de toekomst hoop ik mij nog verder te verdiepen en te specialiseren, zodat ik nog meer kan betekenen voor de mensen die juridische hulp nodig hebben. Mijn hart ligt bij het helpen van mensen en ik kijk ernaar uit om mijn passie te blijven volgen en te zien waar deze reis mij zal brengen.”
De opleiding HBO-Rechten is onderdeel van de Thorbecke Academie en kan je volgen op onze locatie in Leeuwarden. Wil je meer weten? Neem dan snel een kijkje op onze opleidingspagina!