
Los jij graag maatschappelijke problemen op door de wet- en regelgeving op de juiste manier te interpreteren? Ben je zorgvuldig en houd je ervan om dingen uit te zoeken? Dan is de bacheloropleiding HBO-Rechten voor jou een goede keuze. Als hbo-jurist zoek jij uit wat het geldend recht is en hoe dit toegepast moet worden in bepaalde situaties. Je hebt oog voor detail, vind het een uitdaging om zaken uit te pluizen en zoekt naar praktische oplossingen om conflicten te voorkomen.
Het recht speelt een belangrijke rol bij het ordenen van de maatschappij. Die is complex en verandert continu. Voor burger, bedrijf of overheid is het van groot belang om te weten wat de wetgeving precies betekent. Als je kiest voor de bacheloropleiding HBO-Rechten, word je opgeleid tot een breed inzetbare, praktijkgerichte juridische professional. Dat is belangrijk, want als hbo-jurist moet je het hele werkveld kunnen overzien. Zo adviseer je bijvoorbeeld bedrijven over vergunningen, zorg je dat deze voldoen aan nieuwe wetgeving en heb je toepasbare kennis over privacywetgeving. Juridische vraagstukken zijn overal en gaan ver voorbij de muren van de rechtbank. Juist daarom groeit de vraag naar praktijkgerichte juristen die kunnen optreden als adviseur voor maatschappelijke, juridische vraagstukken en die de wet- en regelgeving op de juiste manier kunnen interpreteren en vertalen naar de praktijk.
Na je studie ben je een breed opgeleide, praktisch georiënteerde, juridische professional. Je kunt als hbo-jurist daardoor in diverse functies op de arbeidsmarkt aan de slag, bijvoorbeeld:
De opleiding HBO-Rechten leidt je op voor functies waarbij je je bezighoudt met vraagstukken op het gebied van recht. Je kunt in veel branches terecht, bijvoorbeeld bij de overheid, verzekeraar of multinational.
De interesse in afgestudeerde HBO-juristen vanuit het werkveld neemt toe. De opleiding én de Thorbecke Academie onderhouden een actief en betrokken netwerk. Landelijk gezien heeft 83% van alle afgestudeerden van HBO-Rechten binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Voor de opleiding HBO-Rechten heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“In Valencia gebruiken ze helemaal geen boeken, daar moest ik wel even aan wennen.”
Wil jij je verder ontwikkelen in jouw vakgebied en doorstuderen? Dat kan met de masteropleiding Rechtsgeleerdheid. NHL Stenden Hogeschool heeft een samenwerkingsverband met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Heb je goede cijfers, geen achterstanden en je propedeuse in één jaar behaald? Je kunt wellicht een half jaar lang al enkele modules doen bij de RuG, wat je ook weer een voordeel oplevert bij een eventuele vervolgstudie aan de universiteit.
In het derde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens je stage werk je mee in het bedrijf of organisatie en voer je opdrachten uit. Je kunt er ook voor kiezen om in het buitenland stage te lopen. De opleiding heeft een uitgebreid (inter-)nationaal netwerk.
Waar kun je stage lopen?
Als student HBO-Rechten kun je bij verschillende bedrijven stage lopen, bijvoorbeeld bij:
Rechtbank
Openbaar Ministerie
Bank, verzekeraar of multinational
Juridisch adviesbureau
Provincie of gemeente
In het derde jaar kun je een half jaar in het buitenland studeren of stage lopen. De opleiding heeft een uitgebreid internationaal netwerk. Zweden, Amerika, Canada, Japan of Curaçao: het kan allemaal bij NHL Stenden Hogeschool.
Je wordt opgeleid tot een praktijk georiënteerde, juridische professional. Jij hebt de juridische kennis niet alleen in je hoofd, maar ook in je vingers. Bovendien volg je aanvullende vakken op het gebied van organisatie & management, ethiek en bedrijfseconomie. Hiermee kun je juridische vraagstukken vanuit elke kant belichten. Met de vrije keuzeminoren vanaf het derde studiejaar bepaal jij voor een groot deel de inhoud van je opleiding en specialiseer jij je in een richting zoals cybersafety, international law of recht, bestuur en veiligheid.
Bij HBO-Rechten doe je veel praktijkervaring op door opdrachten. Die opdrachten maak je in groepjes in het juridisch atelier.
Ook in het tweede jaar werk je aan opdrachten in het juridisch atelier:
Je loopt ongeveer een half jaar stage. Bijvoorbeeld bij een gemeente, juridisch adviesbureau, verzekeraar of rechtbank. Als onderdeel van je stage werk je aan je onderzoeksvaardigheden. De opleiding heeft een uitgebreid regionaal, nationaal én internationaal netwerk binnen en buiten Europa. Je kunt ook stage lopen in het buitenland. Zweden, Amerika, Turkije, Canada, Japan of Curaçao: het kan allemaal!
Je kunt een deel van je studie volgen in het buitenland of bij een andere opleiding of hogeschool in Nederland. Ook kun je in het derde jaar kiezen voor een minor bij je eigen opleiding:
In de tweede helft van dit studiejaar ga je afstuderen. De beroepswerkzaamheden worden, net als tijdens de stage, maar nu op een hoger niveau, volledig in een bedrijfsomgeving uitgevoerd. Dat betekent dat je voor een opdrachtgever uit het werkveld verschillende beroepsproducten gaat opleveren, waaronder een praktijkgericht juridisch onderzoek.
In het vierde jaar kun je kiezen voor een minor, bijvoorbeeld:
Je doet een afstudeeronderzoek voor een opdrachtgever, waarin je aan de hand van de onderzoeksresultaten één of meerdere bij de praktijk passende beroepsproducten oplevert.
Tijdens de bacheloropleiding HBO-Rechten staat de praktijk centraal. Docenten hebben veel praktijkervaring, je krijgt gastcolleges van professionals uit het werkveld en je gaat aan de slag met verschillende praktijkprojecten in juridische ateliers. Je doet onder andere:
Je bent als adviseur en afwisselend als bemiddelaar betrokken bij een fictief bedrijf, vanaf haar oprichting tot haar teloorgang. Je werkt samen met je medestudenten aan een ‘casusportfolio´, waarin jullie verschillende producten opleveren die betrekking hebben op bepaalde fasen in het leven van de organisatie.
Je kunt verschillende minors kiezen waardoor je je vakkennis kunt verbreden of verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
Internet en recht gaat over de juridische aspecten van het gebruik van internet. Je leert meer over recht, veiligheid en internet, privacy, social media-recht en merkenrecht. De combinatie veiligheid en recht wordt steeds belangrijker in de digitale wereld. De minor is in samenwerking met het lectoraat Cybersafety.
In deze minor kom je alles te weten over het internationale en Europese recht, mensenrechten, intercultural skills. De minor wordt gegeven in het Engels.
Heb je goede cijfers, geen achterstanden en je propedeuse in één jaar behaald? Vanaf jaar 4 kun je wellicht een half jaar lang al enkele modules doen bij de RUG, wat je ook weer een voordeel oplevert bij een eventuele vervolgstudie aan de universiteit.
Je hoeft niet altijd te kiezen voor een minor van jouw eigen opleiding. NHL Stenden Hogeschool biedt ook minors aan van andere opleidingen waarvoor je kunt kiezen. Een minor die studenten HBO-Rechten veel kiezen is:
ICT en cyberspace bieden nieuwe mogelijkheden, maar ook ontstaan nieuwe problemen. Verschillende disciplines kunnen op dit nieuwe terrein een belangrijke rol vervullen, vooral door te werken aan oplossingen waarbij de krachten van verschillende partijen (overheid, bedrijven en burgers) en verschillende disciplines elkaar aanvullen en versterken.
Wil jij je verdiepen in een vak buiten NHL Stenden Hogeschool? Via de site ´Kies op Maat’ kun je als hbo-student minors volgen van andere hogescholen in Nederland. Als je voldoet aan de toegangseisen van een minor en je krijgt toestemming van beide hogescholen, dan kun je de minor volgen. Bekijk het aanbod van Kies op Maat.
Je leert alles over juridisch handelen binnen de overheidssector en krijgt praktijkopdrachten vanuit het werkveld.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan real life vraagstukken. Je kiest in deze ateliers passende opdrachten, experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Je leert door te proberen en te doen. Goede feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en om je oplossing aan te scherpen.