Jantina Kooistra

Afbeelding
ervaringsverhaal-jantina-kooistra.jpg
“In Valencia gebruiken ze helemaal geen boeken, daar moest ik wel even aan wennen.”
Jantina Kooistra
Studente HBO-Rechten

Jantina Kooistra (19) volgde haar minor van de studie HBO-Rechten niet om de hoek. Ze ging naar het culturele Valencia! We spraken Jantina over haar studie, haar buitenlandervaring en haar motivatie.

Keuzestress

"Ik wist in eerste instantie niet wat ik wilde gaan doen en twijfelde tussen meerdere opleidingen. Op televisie zag ik veel actualiteiten en kwam ik het recht veel tegen. Niet alleen in het nieuws, ook door tv-programma’s zoals De Rijdende Rechter en tegenwoordig Voor de rechter staat het vakgebied veel in the picture. Toen ben ik naar een Open Dag geweest en dan krijg je wel een bepaald beeld, dat je alleen maar in de boeken zou zitten en dat het alleen maar droge stof is. Ik vind dat juist heel erg meevallen! Vooral het juridisch project, waarbij je naar de Kanselarij gaat en casussen uit het beroepenveld krijgt, vond ik ontzettend leuk en leerzaam. Met die casussen pas je echt toe wat je van de theorie hebt geleerd."

Viva Valencia

"Het leukste van mijn studie HBO-Rechten vond ik de tijd van mijn minor in Valencia. Daar mochten twee rechtenstudenten heen en een klasgenootje en ik waren de gelukkigen. De studie was volledig in het Engels, daar moest ik wel even aan wennen. Wat ook heel erg opviel, is dat ze daar geen boeken gebruiken. Alles ging via een soort Blackboard. We moesten gewoon echt heel goed volgen wat de docent zei en de documenten goed lezen. In Valencia zijn ze heel erg ingesteld op buitenlandse studenten. Ze hebben drie organisaties en die doen voor studenten heel veel. Met een hele groep studenten zijn we in meerdere bussen van Valencia naar Marokko geweest."

Stage

"In het derde jaar liep ik stage bij bureau Steenland, waar ze met name bezig zijn met arbeidsrecht. Mijn stagebegeleider stond op de stagemarkt van NHL Stenden, we hebben kennisgemaakt en toen heb ik gesolliciteerd. Ik merkte tijdens de stage dat in de praktijk werken toch anders is dan in de schoolbanken zitten. Je hebt wel een basis maar moet nog veel opzoeken. Je komt natuurlijk met echte mensen in contact en daardoor voel je ook wel een beetje meer de druk. Je hebt natuurlijk altijd dingen als het wetboek en je praktijkbegeleider(s) die je ondersteunen maar je moet het wel zelf doen. In het begin is het soms wel lastig maar als je er in zit is het heel erg leuk. Je leert ook om zelfstandig te zijn en het zelf uit te zoeken. Het is ook een hele mooie motivatie; toen ik mijn stage had gelopen wilde ik nóg meer weten en leren over het recht."

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina HBO-Rechten.