
Wil je met lef complexe maatschappelijke problemen te lijf gaan? Beschik je over een moreel kompas, word je door waarden gedreven en ben je analytisch sterk? Dan is de opleiding Bestuurskunde iets voor jou. Van sociaal beleid tot leefbaarheid in krimpgebieden: als Young Public Manager buig jij je over de meest uiteenlopende vraagstukken.
Tijdens de studie ontdek je hoe dingen voor elkaar krijgt en zo het verschil kunt maken. Hoe kun je bijvoorbeeld sociaal beleid vormgeven terwijl je moet bezuinigen? Hoe zorg je voor een leefbare omgeving, ook in krimpgebieden? Hoe ziet de overheid van de toekomst eruit? Bij besturen hangt veel af van maatschappelijke, economische en politieke omstandigheden in een snel veranderende wereld. Bij de opleiding Bestuurskunde word je dan ook opgeleid tot een veelzijdige en vernieuwende professional.
Bestuurskunde is een brede opleiding, gericht op de brede publieke sector. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
Je wordt opgeleid voor functies bij de overheid of organisaties die in nauwe samenwerking met de overheid opereren zoals maatschappelijke organisaties en adviesbureaus. Maar je kan ook gevraagd worden om in het bedrijfsleven te werken vanwege je brede kennis.
Voor de opleiding Bestuurskunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Voedsel, Natuur en Leefomgeving en Zorg en Welzijn gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.
Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Je kunt tijdens de opleiding worden wie je wilt”
Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding. Je kunt bijvoorbeeld de master Bestuurskunde volgen in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Twente en Leiden.
In het derde jaar loop je een half jaar stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een organisatie of bij de overheid. Wil je in het buitenland stage lopen? Dat kan! NHL Stenden Hogeschool heeft een uniek netwerk van internationale stage-bedrijven.
Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:
Wil je in het buitenland studeren of stagelopen? Dat kan! NHL Stenden Hogeschool heeft een uitgebreid internationaal samenwerkingsverband met hogescholen en universiteiten en een uniek netwerk van internationale stagebedrijven. Europa? Amerika? Het kan allemaal. Jij bepaalt!
De maatschappij en de politiek zijn altijd in beweging. Die beweging zie je terug in de opleiding: we zoeken de praktijk op, gaan naar gemeenten en organisaties en halen interessante gastsprekers naar de opleiding toe.
Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met projecten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:
In het tweede jaar werk je samen met je medestudenten aan verschillende projecten:
Je loopt een half jaar stage. Hierbij doe je onderzoek in opdracht van een organisatie en werk je mee aan beleidsontwikkeling, de organisatie van een evenement of een campagne.
Tijdens je studie heb je vrije keuzeruimte. Daarin kun je vakken, trainingen of workshops volgen die jij interessant vindt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
Je volgt één van de minoren van de Thorbecke Academie, bijvoorbeeld:
Je kiest een minor van de Thorbecke Academie of daarbuiten; binnen NHL Stenden of bij een andere hogeschool. De Thorbecke Academie biedt verschillende minoren aan, bijvoorbeeld:
Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht op je stage-adres. Je voert bijvoorbeeld een onderzoek uit en schrijft daarover een afstudeerscriptie. Die verdedig je in een mondeling examen.
Hoe besturen echt werkt, leer je het beste in de praktijk. Tijdens je studie ga je direct aan de slag met projecten waardoor je in aanraking komt met de beroepspraktijk.
Je leert het beroepenveld beter kennen. Ook analyseer je een organisatie in het openbaar bestuur: wat doen ze, wat mogen ze?
Samen met je medestudenten analyseer je een maatschappelijk probleem en probeer je hiervoor oplossingen te verzinnen.
Duurzaamheid is een belangrijk thema dat hoog op de agenda van de overheid staat. Je gaat aan de slag met een actueel probleem op dit gebied.
Veel beleid wordt bepaald in Europa. Overheden en organisaties werken in toenemende mate op Europese schaal. Je verdiept je in Europa, gaat op reis en bezoekt verschillende Europese instellingen.
De politiek heeft een beslissing genomen, het beleid is geformuleerd. Maar dan begint pas het echte werk. Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het uitvoeren van beleid? Om dat te ontdekken doe je een onderzoek over beleidsuitvoering.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute.
Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan
real life vraagstukken. Je kiest in deze zogeheten ateliers passende opdrachten,
experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale
praktijk. Je leert door te proberen en te doen. Goede feedback van
medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren
en om je oplossing aan te scherpen.