Op de middelbare school belandde ik in de Leerlingenraad. We keken daarbij naar problemen die bij de leerlingen speelden en zochten daar dan een oplossing voor. We deden dit door middel van vergaderingen met docenten en stelden dan een plan op. Hier kwam ik erachter dat ik het oplossen van problemen en het ontwikkelen van een beleid daarvoor ontzettend interessant vond. De keuze voor de opleiding Bestuurskunde - Overheidsmanagement was daarmee snel gemaakt.
Zoveel meer dan alleen politiek
Veel mensen denken dat deze opleiding alleen maar over politiek gaat, maar Bestuurskunde - Overheidsmanagement is juist zoveel meer dan dat. Je staat midden in de maatschappij. Politiek is onderdeel van de overheid en daar vallen heel veel instanties onder. Denk aan Rijkswaterstaat, NOCNSF, ziekenhuizen, het onderwijs, DUO, het UWV en zo nog heel veel meer. Deze organisaties hebben allemaal betrekking op ons dagelijks leven en dát maakt deze studie zo leuk. Want hoe vet is het dat je een vraagstuk mag oplossen over een probleem dat ook écht speelt in de maatschappij?
“Ik vind het ontzettend vet dat ik mij bezig mag houden met vraagstukken die echt spelen in de maatschappij”
Per periode krijgen we een nieuw project waaraan we mogen werken met een projectgroep. Die projecten variëren van het schrijven van een beleidsnota tot aan simulaties van raadsvergaderingen. Zo’n simulatie wordt vanuit de opleiding ieder jaar gehouden in het stadhuis in Leeuwarden. Dan sta je in zo’n enorme vergaderzaal te debatteren voor een cijfer. Dat is ontzettend gaaf!
Iedereen is gelijk bij de Thorbecke Academie
Ik kom van het vwo. Ik had er dus voor kunnen kiezen om de universiteit te gaan doen, maar hier heb ik heel bewust niet voor gekozen. De Thorbecke Academie is hét instituut voor opleidingen op het gebied van overheidsmanagement en is echt een begrip binnen overheidsinstanties. De Academie staat dan ook heel hoog aangeschreven in het werkveld. Dat is niet voor niets. De docenten zijn van een ontzettend hoog niveau. Toch benaderen zij je alsof jij één van hen bent. Je wordt gewaardeerd om wie je bent en er is geen machtsverhouding. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel fijn ideeën uitwisselen met onze docenten onder het genot van een bakje koffie. Op die manier krijg je echt een band met de docenten. Ik wil van hén leren, maar zij ook van mij. Met name in de projectlessen is deze verstandhouding heel fijn.
“De docenten zijn van een ontzettend hoog niveau. Toch benaderen zij je alsof jij één van hen bent.”
Leren door te doen
Naast het feit dat deze opleiding inhoudelijk ontzettend leerzaam is, draagt de wijze van onderwijs ook bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. De wijze ‘Design Based Education’ is een uitdagend concept waarbij studenten in ateliers werken aan actuele vragen uit het werkveld. Bestuurskunde studenten staan erom bekend dat ze van alles wat er om hen heen gebeurt wel iets weten en daar een kritische blik op hebben. Iedereen is dus enorm toegewijd, waardoor er heel actief wordt meegedaan in de lessen. We hebben dan hele laagdrempelige en mega interessante gesprekken met elkaar. Dat maakt de sfeer niet alleen ontzettend leuk, maar het maakt de lessen ook heel leerzaam op persoonlijk vlak. Ik ben hierdoor namelijk ook nog eens enorm gegroeid in mijn sociale vaardigheden, terwijl we daar helemaal niet op getoetst worden.
“Iedereen doet altijd heel actief mee in de lessen, dat maakt de sfeer niet alleen ontzettend leuk, maar maakt de lessen ook heel leerzaam op persoonlijk vlak.”
Wil je meer weten over de opleiding Bestuuskunde-Overheidsmanagement? Bekijk de opleidingspagina.