Pearl Westerink

Afbeelding
Pearl Bestuurskunde
“Het idee om mensen te helpen bij kwesties die hun leven raken, sprak mij enorm aan bij deze opleiding.”
Pearl Westerink
Student Bestuurskunde-Overheidsmanagement

Een studie waarbij je een bijdrage levert aan de samenleving van nu en morgen en waarbij je aan de slag gaat met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Dat is wat Pearl Westerink aantrok tot Bestuurskunde. Nu, bijna aan het einde van haar studie, blikt ze terug op haar ervaringen. 

Meer dan alleen politiek

“Hoewel bij Bestuurskunde vaak gedacht wordt aan politiek, draait het juist om het vinden van oplossingen van maatschappelijke problemen. Het idee om mensen te helpen bij kwesties die hun leven raken, sprak mij enorm aan bij deze opleiding. Ik wilde altijd al iets betekenen voor de maatschappij. Om te ervaren of Bestuurskunde echt iets voor mij was, deed ik een meeloopdag. Tijdens deze dag voelde ik mij enorm welkom en proefde ik de persoonlijke sfeer. Je bent geen nummertje, maar iedereen kent je bij naam.”

Aan de slag in de praktijk

“In het tweede studiejaar werkte ik samen met klasgenoten aan een project voor de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, waarbij we het social media gebruik van gemeenteraadseden in Nederland onderzochten. Een van onze belangrijkste bevindingen was dat social media cruciaal is om burgers te informeren over wat er speelt binnen hun gemeente en om hen te stimuleren actief deel te nemen aan de lokale politiek. Ik vond dit super leerzaam om de theorie toe te passen in de praktijk."

“Tijdens mijn stage in het derde jaar bij de Gemeente Súdwest-Fryslân, richtte ik me op het effect van het project SWF Tichtby. Dit project is bedoelt om mensen beter te informeren over de financiële ondersteuning die de gemeente biedt aan mensen in nood, gezien de stijgende prijzen. Mijn advies aan de gemeente om de gemeenschap actief te benaderen en informatie helder en toegankelijk te communiceren, werd enthousiast ontvangen en toegepast. Dit resulteerde in vaste informatiepunten in de gemeente om burgers te informeren over gemeentelijke regelingen en om hen te helpen bij het aanvragen daarvan. Ik ben enorm trots op de praktische toepassing van mijn advies!”

Een kijkje over de grens 

“Tijdens de studie worden er leuke activiteiten georganiseerd. Zo zijn we op excursie naar Brussel geweest. Daar bezochten we onder andere het Europees Parlement en het Huis van de Nederlandse Provincies. We leerden bijvoorbeeld over de bestuurlijke inrichting van Nederland maar ook hoe de samenwerking tussen Nederland en de Europese Unie werkt. Naast dat dit heel interessant was, was het ook een hele gezellige ervaring. We mochten ons eigen verblijf te regelen en hadden genoeg tijd om Brussel te verkennen!”

De toekomst

“Door deze opleiding ben ik er nog meer achter gekomen dat ik het leuk vind om in contact te zijn met mensen. Na deze studie ben ik van plan om een master te gaan volgen. Momenteel overweeg ik Sociologie of International Relations, iets dat zeker aansluit bij mijn maatschappelijke hart.”

De opleiding Bestuurskunde-Overheidsmanagement is onderdeel van de Thorbecke Academie en kan je volgen op onze locatie in Leeuwarden. Wil je meer weten? Neem dan snel een kijkje op onze opleidingspagina!