Freark van der Sluis

Afbeelding
ervaringsverhaal-freark-van-der-sluis.jpg
“De belangrijkste klanten zijn de burgers, de gebruikers”
Freark van der Sluis
Docent Civiele Techniek

Freark van der Sluis is docent Civiele Techniek. Hij ontwikkelt graag civieltechnische systemen, maar wordt nog enthousiaster van de ontwikkeling van zijn studenten.

“Deze studie leidt je op tot civieltechnisch ingenieur. Je lost problemen op die te maken hebben met grootschalige infrastructuur, zoals viaducten, bruggen en waterverbindingen, die gerealiseerd, verbeterd of onderhouden moeten worden. Je staat er vaak niet bij stil, maar als je een weg aanlegt, heeft die de komende 25 jaar onderhoud nodig. In Nederland is ook waterveiligheid een belangrijk aandachtspunt: dijken moeten het land nu en in de toekomst beschermen tegen de zee, en ook die hebben onderhoud en continue monitoring nodig.”

“Je lost problemen op die te maken hebben met grootschalige infrastructuur”

Van aanvraag tot sloop

“Je begint bij de basis en gaat voor verschillende producten alle civieltechnische systemen langs. Buigen we ons bijvoorbeeld over een sluis, dan komt eerst aan bod wat een sluis precies is en hoe die werkt. Vervolgens bedenk je wat er allemaal bij komt kijken als je een sluis zou maken. Dat begint met de vraag welke eisen de opdrachtgever heeft. Daarna volgen het ontwerpproces, het bouwen, het gebruiken van de sluis, de bediening ervan, en er moet ook al een plan zijn voor wanneer de sluis niet meer gebruikt wordt, dan moet hij worden gesloopt. Zo’n opdracht doe je voor een echte situatie: eerstejaars studenten ontwerpen bijvoorbeeld een sluis voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Of je buigt je over de verkeersontwikkeling in de wijk Bilgaard in Leeuwarden.”

“Je gaat constant op zoek naar de slimste technieken en de juiste materialen”

Ontwikkelen van mensen

“De belangen van alle betrokkenen wegen mee bij zo’n project, en de belangrijkste klanten zijn de burgers, die immers de gebruikers zijn. Je gaat constant op zoek naar de slimste technieken en de juiste materialen, om te bedenken hoe het nog beter kan. Zelf heb ik ook tien jaar in de civiele techniek gewerkt: als tekenaar/constructeur en als projectleider/adviseur. Het mooiste van het vak vind ik het oplossen van problemen waarvan je ziet: dit werkt niet optimaal, of de veiligheid is in het gedrang. Het ontwikkelen van systemen is leuk, maar ik wist al vroeg dat ik het ontwikkelen van mensen misschien wel net zo leuk vind, dus toen de kans zich voordeed, maakte ik de overstap naar het onderwijs. Het is mooi om te zien hoe jonge mensen met interesse in de civiele techniek binnen dit specialisme tot bloei komen.”

“Het is mooi om te zien hoe jonge mensen met interesse in de civiele techniek binnen dit specialisme tot bloei komen”