Gerrit van der Steege

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Biotechnologen vind je overal”
Gerrit van der Steege
Docent Biotechnologie

Gerrit van der Steege geeft aan de opleiding Biotechnologie les in de vakgebieden genetica, plantenbiotechnologie, biochemie, bio-informatica en DNA-onderzoek. Deze opleiding wordt gezamenlijk aangeboden door NHL Stenden en Van Hall Larenstein, waarbij je de lessen volgt op het Van Hall. Zijn studenten doen actueel onderzoek, bijvoorbeeld naar tumoren of veranderingen in de Waddenzee.

“Op de middelbare school wist ik zelf al dat ik iets wilde doen met hoe leven in elkaar zit. Zodoende kwam ik na de studie Biochemie eerst in de plantenbiotechnologie terecht en later bij het UMC Groningen als DNA-onderzoeker, waar ik probeerde de erfelijkheid van aandoeningen te achterhalen. Ik vind het verschrikkelijk leuk om de relatie te onderzoeken tussen iemands DNA-profiel en hoe hij reageert op dingen. Je kunt tegenwoordig zelfs met DNA-materiaal analyseren hoe de samenstelling van iemands darmflora is en vervolgens of er een link zichtbaar is tussen de darmflora en bepaalde ziekten. Of je kunt onderzoek doen naar antibioticaresistentie, door slootwater op verschillende plekken, zoals een woonwijk en de omgeving van een verzorgingstehuis, te testen op aanwezige resistente bacteriën.”

“Onze studenten houden zich bezig met de nieuwste technieken”

Onderwijzen in de nieuwste technieken

“Intussen geef ik al bijna vijftien jaar les op het hbo in Leeuwarden, waar ik dagelijks met de trein vanuit Zuidhorn naartoe reis. Het is mooi werk om jonge mensen op te leiden in het vakgebied, en ondertussen zelf de laatste ontwikkelingen mee te krijgen. Ik ben ook stagecoördinator, onze studenten houden zich bezig met de nieuwste technieken. Eén student doet bijvoorbeeld onderzoek naar ziekteresistentie in aardappelen: of je daar met DNA-technieken wat aan kunt doen. Een ander doet op Texel DNA-onderzoek naar de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de algengroei in de zee. En weer een ander doet bij het UMC Utrecht onderzoek naar veranderingen in blaaskankertumoren. Biotechnologen vind je dus overal.

“Het is mooi werk om jonge mensen op te leiden in het vakgebied”

Data science

“We ontwikkelen ons als opleiding altijd mee met de relevante vakgebieden. Onlangs hebben we bijvoorbeeld de major Biological Data Science opgezet. Op het lab produceer je tegenwoordig steeds meer data, ook omdat DNA-analyses nu zo grootschalig kunnen. Dan is het belangrijk om studenten manieren aan te leren waarmee ze die grote datasets kunnen analyseren. In bijna elk vakgebied kom je wel iets van data science tegen. Ga je de farmaceutische richting op, dan kun je die technieken bijvoorbeeld gebruiken om te analyseren hoe patiënten reageren op medicijnen. Iedereen die iets produceert, of dat nu om voedsel of medicatie gaat, moet voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. In Nederland moet dus heel wat af geanalyseerd worden. Mede daarom is er veel vraag naar mensen die goed met data kunnen omgaan.”