Henk Bembom

Afbeelding
Henk
“De opleiding heeft me extra nieuwsgierig gemaakt naar hoe dingen in elkaar zitten”
Henk Bembom
Student Informatica

Henk Bembom (29) studeert Informatica in Emmen, met als specialisatierichting Software Engineering. Hij was 26 toen hij de carrièreswitch maakte van integrale veiligheidskunde naar de ICT, omdat hij in zijn vorige werk niet de voldoening vond die hij zocht. Bij Informatica vindt hij die wel.

“Na mijn eerste studie werkte ik een tijdlang in het veiligheidstoezicht, maar mijn verwachting van dit werk kwam niet overeen met het echte bedrijfsleven. Tijdens de studie was ik vooral bezig geweest met de theorie rondom beleid. In het werkveld bracht ik vervolgens adviezen uit, maar ik merkte dat daar in de praktijk weinig mee werd gedaan. En als je geen resultaat ziet, dan geeft je werk geen voldoening. Ik stond voor een keuze: ga ik hiermee door of gooi ik het over een andere boeg?”

“Ik kreeg meteen een prettig gevoel bij het kleinschalige van deze hogeschool in Emmen”

Open dagen

“Van jongs af aan hield ik van games en computers, daar wilde ik me wel verder in verdiepen. Bij NHL Stenden in mijn woonplaats Emmen zag ik deze opleiding, waar je vooral bezig gaat met informatietechnologie, met een focus op programmeren. Maar als ik weer opnieuw ging studeren, wilde ik dit keer wel de juiste keuze maken. Daarom informeerde ik me goed door drie keer naar een open dag te gaan. Ik kreeg meteen een prettig gevoel bij het kleinschalige van deze hogeschool en de behulpzame docenten. Vooraf had ik totaal geen ervaring met programmeren, en dat geldt voor de meeste studenten hier. Maar ik heb gewoon de sprong gewaagd en dan wordt het een interessante uitdaging. Je begint heel simpel bij de basis en met kleine casussen probeer je de theorie meteen uit in een ontwikkelomgeving. Het heeft me extra nieuwsgierig gemaakt naar hoe dingen in elkaar zitten.”

“Vooraf had ik totaal geen ervaring met programmeren”

Echte opdrachtgevers

“Waar het bij mijn vorige opleiding ontbrak aan echte werkervaring, ga je hier meteen al aan de slag voor externe opdrachtgevers. Dat had ik al gehoopt, want zo weet je veel beter wat je te wachten staat. We werkten bijvoorbeeld in groepjes aan een hardloop-app voor het bedrijf Dopple, dat zich specialiseert in draadloze apparaten. Je zou denken dat informatica een individueel vak is, maar je doet juist veel in teamverband. Het is leuk om in zulke groepsprojecten samen de wensen van de klant uit te werken en met elkaar te discussiëren over hoe je dit zo effectief mogelijk kunt doen.”

Eigen producten ontwikkelen

“Het lijkt me het leukst om eigen applicaties te ontwikkelen als freelancer. Daarom ga ik de minor IT in Business volgen, waarbij ik er zelf voor kies om een softwareproject van a tot z alleen uit te voeren, om te ervaren wat er allemaal bij komt kijken om een product op de markt te zetten. Ik heb contact gezocht met het Centre of Entrepreneurship (Onderdeel van NHL Stenden dat studenten helpt bij het opzetten van een bedrijf of uitwerken van een idee) om mij daarin tijdens de minor te ondersteunen en begeleiden. Dit is voor mij de ultieme test om te zien of ik klaar ben voor het werkveld.”