Henk-Jan de Graaf

Afbeelding
henk-jan
“Dankzij de AD sta ik meer stil bij de dingen doe ik doe.”
Henk-Jan De Graaf
Deeltijd student AD Didactisch Educatief Professional

Henk-Jan (38) volgt de Associate degree (AD) Didactisch Educatief Professional deeltijd. Daarnaast werkt hij als docent op het Drenthe College. Hier geeft hij praktijklessen in het autovak.

“Sinds 2019 ben ik docent op het Drenthe College. In september 2020 ben ik begonnen met de AD Didactisch Educatief Professional deeltijd. Hiervoor werkte ik zelf in het autovak bij Innovan. Vanuit dit bedrijf begeleide ik stagiaires van het Drenthe College. Ik vond het toen al geweldig om met studenten te werken en ze dingen te leren. Zo werd ik gevraagd om voor het Drenthe College te komen werken. Met als voorwaarde dat ik mijn papiertje zou gaan halen bij NHL Stenden. Ik ben heel blij dat ik met de AD begonnen ben. Het geeft me zoveel handvatten.”

Leerzaam

“Mijn eerste dag voor de klas was best pittig. Een hele groep begeleiden is natuurlijk hele andere koek dan éen stagiair. Het helpt denk ik erg mee dat ik zelf jong van geest bent. Ik weet het nog als de dag van gisteren dat ik zelf op het MBO zat. Ik haalde weleens het bloed onder de nagels van mijn docenten vandaan. Ik kan me daarom goed inleven in mijn studenten. Bij de Ad DEP leer ik vooral hoe ik de theorie naar de praktijk kan vertalen. En hoe ik het beste kan communiceren met verschillende type studenten. Aan de hand van rollenspellen bijvoorbeeld. Dat is super leerzaam. Ik sta nu meer stil bij de dingen doe ik doe.”

Van elkaar leren

“Ik leer ook veel van mijn studiegenoten. Zo heb ik laatst voor het eerst een Energizer met mijn klas gedaan. Een medestudent deed dit wel eens om de groep weer even bij de les krijgen. Dat werkte heel goed. Zelf pas ik dit soort elementen hierdoor meer in mijn lessen toe. Laatst heb ik mijn klas de opdracht gegeven om in groepjes van elkaar te bepalen wie de grootste mond heeft. Sommige leerlingen dachten van zichzelf heel brutaal te zijn terwijl de rest van de groep dat helemaal niet zo zag. De leerlingen liepen na deze opdracht vol energie de klas uit.”

Het is leuk en leerzaam om vanuit verschillende branches ervaringen te horen.

Goede begeleiding

“Met mijn begeleider Dik kan ik alles bespreken als ik daar behoefte aan heb. Hij beoordeelt mij tijdens een tussentijdse bespreking maar ook daarbuiten staat hij voor je klaar. Als je iets wil dan is er veel mogelijk, je moet alleen wel zelf aangeven waar je behoefte aan hebt. Ook de docenten zijn buiten de lessen om beschikbaar voor vragen. Je hebt 1 studiedag met de hele klas en daarnaast werk je zelfstandig. Tijdens die dag wisselen we als collegestudenten ervaringen uit. Het is leuk en leerzaam om vanuit verschillende branches ervaringen te horen. Heel veel dingen zijn namelijk ook toepasbaar in je eigen vak in een iets andere vorm. Zoals die Energizer.”

Werk en privé

“Ik laat het wel eens op laatste moment aankomen, wat dat betreft ben ik net een student. Dan denk ik, ik doe het vanavond wel maar dan wil mijn zoontje niet slapen. Maar als je goed plant en niet tot het laatste moment wacht is het goed te doen. Het is handig om van tevoren goed in kaart te brengen wanneer de piekomenten zijn met tentamens en eindopdrachten. Zulke momenten kunnen erg druk zijn. Als je dan alles goed hebt afgerond en het geleerde in de praktijk kan brengen dan weet je waar je het voor doet. Dat geeft enorm veel energie.”