“In de toekomst kan het zomaar zijn dat er schepen zonder kapitein varen. Dat had ik 20 jaar geleden nooit kunnen bedenken, toen ik op de Hogere Zeevaartschool op Terschelling begon. Ik heb tien jaar lang gevaren op zee, op een chemicaliën tanker. Daarna heb ik de interne opleiding voor registerloodsen gevolgd. Ondertussen loods ik alweer achttien jaar schepen naar binnen in de regio van Rotterdam-Rijnmond. Als je van varen houdt, is dat wat mij betreft het mooiste deel van de reis; het aan- en afmeren in de haven.”
”Het mooie van de master op Terschelling vind ik de open en innovatieve blik die de opleiding op de maritieme wereld heeft.”
Anders kijken
“Ik wilde mezelf uitdagen en ontwikkelen op het gebied van maritieme innovatie. Als de autonome zeevaart écht wordt en schepen worden -net als een drone - op afstand bediend, dan heeft dat invloed op mijn werk. Maar ook in de dagelijkse dingen heb ik profijt van de master. Vaak denk ik, hé dat zouden we anders kunnen doen maar hoe? In de korte tijd dat ik de opleiding volg, heb ik geleerd om een probleem eerst te analyseren in plaats van het snel op te willen lossen. Tijdens mijn master heb ik onderzoek gedaan naar de veiligheid van loodsladders. Ik ben toen teruggegaan naar de kern, door eerst te bestuderen hoe zo’n ladder überhaupt vastzit. Door met een andere bril naar vraagstukken te kijken, krijg ik veel nieuwe inzichten die ik kan gebruiken in mijn huidige werk.”
“Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om de master te volgen. Tijdens de contactweek zit ik fluitend op de boot naar Terschelling.”
Toepasbare wetenschap
“De opdrachten die je uitvoert zijn gericht op de omgeving waarin je werkt. De toegepaste wetenschap maakt de master tastbaar en actueel. En dat past bij ons zeemensen. Uiteindelijk staan we toch met de poten in de klei. Daarnaast krijg je ook vakken als statistiek en kun je kiezen tussen modules als scheepsontwerp, maritieme wetgeving of E-navigation. Ook voor de technische kant van het vak is er aandacht. Zo zijn er ook vakken als automatisering en stabiliteit. Je kunt dus echt kiezen wat past bij jouw ontwikkeling. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om de master te volgen. Tijdens de contactweek zit ik fluitend in de trein en op de boot naar Terschelling.”
Tijd verdelen
“Ik zou liegen als ik zeg dat de studie weinig belastend is. Er gaat echt wel tijd in zitten. Je bent een paar keer per jaar één week op het eiland tijdens de contactweken. Dan krijg je iedere dag les. Na zo’n contactweek doe je negen weken zelfstudie. Met mijn huidige volcontinue rooster is dat goed te doen. Ik heb het geluk dat ik vijf dagen werk en dan vier dagen vrij ben. In die dagen kan ik me volledig focussen op de master. In de eerste weken was ik echt wel 20 uur per week kwijt. Nu wordt dat minder. Ook heb ik gewoon nog tijd voor mezelf, want ik fiets en sport nog steeds zoals ik dat voorheen deed. En ik coach het hockeyteam van mijn zoon. Het is dus absoluut niet zo dat je naast de master geen sociaal leven meer kunt hebben. Het is vooral een kwestie van je tijd goed verdelen
Een zee van kennis
“Het mooie van de master op Terschelling vind ik de open en innovatieve blik die de opleiding op de maritieme wereld heeft. Zo stond er tijdens de eerste contactweek een container van eConowind. Een verplaatsbare zeecontainer waaruit twee aluminium vleugels uitgeklapt kunnen worden. De vleugels zorgen door middel van windkracht en stuwkracht voor brandstofbesparing. Ik vind het geweldig dat dit bedrijf naar Terschelling komt om de innovatie te demonstreren. De master verruimt je blik en verbreedt je horizon. Ik kan het iedereen die geïnteresseerd is in de zeevaart en de maritieme toekomst aanraden om de studie te volgen. Dit is gewoon dé plek waar alles bij elkaar komt; uitdagende vakken en inspirerende docenten en studenten. Het is als een zee van kennis die voor je ligt, je moet er alleen wel in durven springen.”